13 Ιουν 2011

Τα χάλια μας

Χτες πήρα την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και μου έγινε η καρδιά περιβόλι. Μακάρι να ήμουν σε θέση να υποστηρίξω με όλη μου την καρδιά ότι...

...οι τεύτονες δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τα έχουν βάλει με τους μεσογειακούς (βλ. και το άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας, "ένοχες οι φύτρες, ελεύθερα τα αγγούρια")...

...μας χρωστάνε εκείνοι, όχι εμείς σε αυτούς (αλήθεια, από το 1986 μέχρι τώρα που είμαστε net receivers ευρωπαϊκού χρήματος, ποιος το έχει πληρώσει αυτό;)...

...έχουν άδικο, δεν φταίμε όλοι και μάλιστα για γενεές 14 (βλ. Pseudos παρακάτω), ο μέσος έλληνας είναι σαν εμένα και τους φίλους μου που είμαστε μορφωμένοι και τίμιοι και καθόλου λαμόγια...

Δεν μπορώ να το κάνω όμως. Ίσως να είμαι ηττοπαθής, ευρωλιγούρης και όχι αρκετά μάγκας. Όταν πάω σπίτι θα δω το Μπραζιλέρο για να νιώσω λίγο καλύτερα.

Ακολουθεί αυτοσχέδια μετάφραση του άρθρου που με "χάλασε".


Gyros, Nekros, Pseudos
[Γύρος, Νεκρός, Ψεύδος]

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα συνεχίζεται: Πρόσφατα η Αθήνα παραδέχτηκε, ότι ακόμη πληρώνονται οι συντάξεις 4500 ήδη νεκρών δημοσίων υπαλλήλων. [Σημείωση: Πρόκειται για συνταξιούχους ΟΓΑ, αλλά μικρή διαφορά έχει.] Πώς θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα; Σίγουρα μέσω μιας επιστολής στα οικεία πρόσωπα, που διαχειρίζονται τον λογαριασμό των εκλιπόντων. Ιδού το αποκλειστικό (καθότι φανταστικό) ντοκουμέντο:

Από: Γραφείο του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου
Οδός Ηρώδου Αττικού 19, 10674 Αθήνα

Προς: Οικογένεια Απαθηκλείου, υπόψη Καφενείου "Ο Κώστας", Θεσσαλονίκη

Αξιότιμη Κυρία Απαθηκλείου,

Εύχομαι να φτάσει στα χέρια σας η επιστολή μου. Η διοίκησή μας γνωρίζει τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού, όχι όμως και κάποια αξιόπιστη ταχυδρομική διεύθυνση.

Θα ήθελα κατ' αρχήν να σας συλλυπηθώ για την αποβίωση του συζύγου σας Νεκρού, παρόλο που το θλιβερό γεγονός συνέβη πριν από 19 ολόκληρα χρόνια. Στην μετεωρολογική υπηρεσία θυμούνται καλά την αφοσίωση με την οποία εκείνος επέβλεπε τον αυτόματο πωλητή αναψυκτικών του τετάρτου ορόφου. Για αυτόν τον λόγο κι εσείς είχατε στερηθεί τον άνθρωπό σας από το σπίτι σας για πολλές εργάσιμες μέρες έως τις 14:00 περίπου.

Λόγω των απαιτήσεων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να σας καταβάλλουμε τη σύνταξη του άντρα σας. Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μας επιστρέφατε ένα συμβολικό ποσό. Συνθηματική λέξη: "Επειδή γκρινιάζουν οι γερμανοί".

Ενδεχομένως να σας βοηθήσει ως προς αυτό το χαρτζιλίκι των παιδιών. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη γέννηση του τέταρτου παιδιού σας, του μικρού Ψεύδους. Γίνατε μητέρα στα 67 σας - τέτοιες συνεισφορές τις έχει ανάγκη η πατρίδα μας αυτόν τον καιρό.

Με ελληνικούς (hellenischen) χαιρετισμούς,

Γιώργος Παπανδρέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: