27 Ιουν 2011

Της Πόπης και του Χένρυ

Οι αποκαλύψεις της Πόπης (Παπανδρέου) για το κύκλωμα στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων είναι άδικο να συγκρίνονται με τη χρονική σύμπτωση της ταινίας της Τζούλιας και του πακέτου οικονομικών μέτρων του 2010. Οι συνωμοσιολογικές εξηγήσεις - ότι δηλαδή ο ντόρος για άσχετα θέματα προκαλείται για να αποσπαστεί η προσοχή από τις επώδυνες ειδήσεις - δεν είναι πάντα οι ορθότερες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο απερχόμενος υπουργός δικαιοσύνης εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι η κυρία Παπανδρέου καλό θα ήταν να δώσει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει την έρευνα πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Υπήρχε σοβαρός λόγος γι' αυτή τη σπουδή.

Το προσχέδιο του εφαρμοστικού νόμου (για τον οποίο, παρεμπιπτόντως, ουδείς αμφιβάλλει ότι θα έχει τέλεια εφαρμογή) περιείχε άρθρο για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των κρατικών μηχανισμών εποπτείας. Όπως η δημόσια διοίκηση και οι άλλες πτυχές της οικονομίας μας, έτσι και το δημοφιλές άθλημα προβλεπόταν να μπει σε καθεστώς διεθνούς επιτροπείας. Οι παρεμβάσεις δεν θα περιορίζονταν, όπως κάποιοι παλιότεροι θα υπέθεταν, μόνο στον ορισμό ξένων διαιτητών για να διευθύνουν ντέρμπυ (σύνηθες φαινόμενο γύρω στο 1970). Κάθε πτυχή του ελληνικού ποδοσφαίρου θα υπαγόνταν στον έλεγχο μιας ιδιότυπης τρόικας, αποτελούμενης από τη ΦΙΦΑ, την ΟΥΕΦΑ και - εδώ η έκπληξη - την αναβαπτισμένη (υπό τον κ. Μπιτσαξή) Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το δυσκολότερο εμπόδιο όμως, που τελικά οδήγησε στην αναβολή των ανακοινώσεων για το πλάνο εξυγίανσης (και την επιλογή να δημοσιοποιηθούν προς το παρόν οι γαργαλιστικοί διάλογοι), ήταν η εξεύρεση του κατάλληλου χρόνου και τρόπου γνωστοποίησης του προσώπου που έχει επιλεγεί για να διευθύνει την ποδοσφαιρική τρόικα. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστός λάτρης του (κανονικού, δηλ. soccer - όχι του αμερικάνικου με τα κράνη) ποδοσφαίρου, θεωρείται έμπιστος του επικεφαλής της ΦΙΦΑ κ. Μπλάττερ. Η εμπειρία του στη διαχείριση κρίσεων τον καθιστά, για πολλούς, τον κατάλληλο άνθρωπο για να δρομολογήσει την εξάλειψη των καρκινωμάτων που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ικανοί spin doctors του Πασόκ είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να αμβλύνουν τη δυσπιστία πολλών ελλήνων απέναντι στον Χένρυ - θα χρειαστούν όμως το χρόνο τους. Αν για ένα πακέτο οικονομικών μέτρων χρειάζονται 5 μήνες κλωθογυρίσματος, θα είναι εύλογο να περιμένουμε γύρω στα "τρία τέρμενα" για να πειστεί, μαλακά-μαλακά, ο έλληνας ότι τα ποδοσφαιρικά χάλια της Ελλάδας θα γιατρευτούν από αυτόν που συμβούλευε τον Ετζεβίτ πώς να εκμεταλλευτεί την κατάπαυση πυρός στο προγεφύρωμα της Κυρήνειας το '74.


2 σχόλια:

predrag garragher είπε...

Ασχετο ερώτημα προς Κορινθίους: Από πού αρχίζει το εξωτερικό;

Yank_o είπε...

@predrag: Από εκεί που τελειώνει η πατρίδα, που είναι ως γνωστόν η παιδική ηλικία. Άρα κάπου κοντά στην ενηλικίωση.