21 Ιαν 2013

Καταλήτες

Την ώρα που κάποιοι ("και μπράβο τους", που έλεγαν οι της Συντέλειας του ΣΚΑΪ, για την οποία ο τίτλος έγινε δυστυχώς πραγματικότητα, πού να πιάσουν το "χιούμορ" τύπου Λαζόπουλου που "θέλει ο κόσμος"!) προσπαθούν να χαράξουν νέους δρόμους στην πολιτική και να γίνουν καταλύτες για αλλαγές, εξακολουθούν φαινόμενα που σε κάνουν να ανακράζεις: πω, πω κάτ(ι) αλήτες γύρω μας!

Την ώρα που από αρκετούς απλούς πολίτες ακούω - και πιστεύω ότι το λένε με ειλικρίνεια - ότι ανυπομονούν να δουν στο προσκήνιο, και να στηρίξουν, νέους και άφθαρτους, έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για βαριά κουλτούρα, απλούστατα γιατί οι (κατ)αλήτες οργιάζουν.

Η κάθε αγνή (πολιτική κίνηση) του σαλονιού μπορεί να μιλά για ήθος, αξιοκρατία, παραγωγικότητα, διαφάνεια και 100 ακόμη σωστά πράγματα. Η αγνή του λιμανιού (καθόλου αγνή, για καραμπαμπάμ πρόκειται) κοιτάζει γύρω της και βλέπει:

  • 27% ανέργους, που θα γίνουν περισσότεροι φέτος, μια και προβλέπεται ύφεση. Συν όσους δεν πληρώνονται, συν όσους δεν βλέπουν πολλές προοπτικές, συν όσους έχουν αναδουλειές. Και υπόσχεται δουλειές
  • Το "εθνικό και υπερεθνικό (Ε.Ε.)" επίπεδο της πολιτικής σκηνής να έχει ματαιώσει το όποιο ευρωπαϊκό όραμα, μια και
    • παρά το κοινό νόμισμα και  την υποτίθεται "ενιαία" αγορά, κι αφού ενθαρρύνθηκαν οι ευρωπαίοι να αγοράζουν τα "δικά τους" προϊόντα των άλλων χωρών, ξαναρχίσαμε (τώρα που σφίξαν τα γιαούρτια) να μιλάμε για "εξαγωγές" και "εισαγωγές"
    • αφού οι "λαμογιές" των μεγάλων χωρών (γαλλογερμανοί κ.ά.) όσον αφορά τα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών πέρασαν "ντούκου" γύρω στο 2003, κατόπιν τιμωρήθηκαν οι μικρότερες χώρες που ακολούθησαν το "καλό παράδειγμα"
Το "να ζήσουμε όπως ήμασταν έως το 2008" το αντιλαμβάνονται πολλοί ως ουτοπικό. Θα συνεχίσει όμως να "πουλιέται" ως όραμα μέχρι το 2014, ειδικά από τους κάργα "διεκδικητικούς" νυν ή υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ακόμη ακούγεται το επιχείρημα ότι με λίγο "μάζεμα της σπατάλης" έρχονται η μία η άλλη δαπάνες και έσοδα "του κράτους" (ειδικά όταν κράτος είναι οι άλλοι). Οπότε, τι τις θέ(λου)με τις αλλαγές, μεταρρυθμίσεις κ.ά. δύσκολα; Πού πας "ρε Καραμήτρο" και λες ότι 10% με 20% των ελλήνων πρέπει να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης; (Και άρα δεν θα "διοριστούν" όπως ονειρευόταν η μαμά τους.) Ο τοπικός περιφερειακός ή δημοτικός ημίθεος θα σε βάλει στη θέση σου. Καταλητικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: