9 Απρ 2013

Το "χαζοκούτι" και οι χαζοί, κουτοί πελάτες του

Εδώ και δύο μέρες γίνεται συζήτηση (διαδικτυακές αναρτήσεις, ανακοινώσεις προς ΜΜΕ κ.λπ.) σχετικά με μια κυριακάτικη εκπομπή του Τράγκα στο ΣΚΑΪ με καλεσμένους 4 χρυσαυγίτες, αν κατάλαβα καλά.

Αδυνατώ* να καταλάβω το αντικείμενο της συζήτησης.

Ο ΣΚΑΪ είναι ένας εμπορικός τηλεοπτικός σταθμός που δικαιούται να κάνει ό,τι γουστάρει, εντός ορίων νομιμότητας, για να αυξήσει τη θεαματικότητά του και συνεπώς και τα έσοδα από διαφημίσεις.

Αν κρίνει ότι ο Τράγκας θα του φέρει τηλεθέαση, με γεια του και με χαρά του. Εγώ που δεν αντέχω ούτε μισό δευτερόλεπτο τη φάτσα και τη φωνή του Τράγκα, θα αποφύγω την εκπομπή. (Είδα μια ωραιότατη ταινία εκείνη την ώρα. Ξέρετε, επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να μη δείτε τηλεόραση. Ναι!)

Αν ο Τράγκας κρίνει ότι οι 4 χρυσαυγίτες θα κρατήσουν πολλούς θεατές κολλημένους στις οθόνες, κάτι θα ξέρει.

Αν ο Τράγκας αβαντάρει τους χρυσαυγίτες ή και ταυτίζεται μ' αυτούς, κρίνεται κι αυτός (όπως όλοι). Δικαίωμά του είναι πάντως.

Τι ακριβώς κάνει τόσους πολλούς να "πέφτουν από τα σύννεφα";

Οι απόψεις των χρυσαυγιτών και αυτές του Τράγκα; (Δεν τις έχουν ξανακούσει; Ή μήπως πρέπει να απαγορευτούν; Και ποιοι είμαστε εμείς για να λέμε ποιες απόψεις ή σκέψεις απαγορεύονται;)

Το ότι 7% των ελλήνων ήδη από πέρυσι ψήφισαν, δυο φορές μάλιστα, το ναζιστικό κόμμα; (Πού ήσασταν το 2012;)

Το ότι ο ΣΚΑΪ απομακρύνεται από το προφίλ του; Ποιο προφίλ; Μιλάμε για ένα συγκρότημα που:

1- ιδρύθηκε επί Κοσκωτά,
2- πέρασε "κάπως" στον Αλαφούζο,
3- στήριξε το Μητσοτάκη το '90,
4- τον πολέμησε όσο κανένα άλλο ΜΜΕ το '92-'93 μέχρι που έπεσε (με αιχμή την πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Τράγκα, θυμάστε;),
5- εντεχνοπασόκιζε όσο ζούσε ο Αντρέας ('93-'96),
6- αβαντάρισε τον Καραμανλή ΙΙ ειδικά στον "αγώνα εναντίον της διαπλοκής" (να θυμίσω τα ηχητικά για τον καθηγητή Χαραλάμπη που τόλμησε να μην ψηφίσει στο ΕΣΡ όπως ήθελε ο Αλαφούζος...),
7- έκανε κάτι συμπράξεις με Βγενόπουλο (μόνο διαφημιστικά ήταν τα ένθετα της Marfin Investment Group;),
8- υποστήριξε μονόπλευρα το μνημόνιο για μεγάλο διάστημα, μέχρι πρόσφατα που - βλέποντας ότι πολλοί το εντάσσουν φανατικά (και άδικα κατ' εμέ) στους "ψεύτες" (λες και η αλήθεια είναι στην Αυγή, τον Κώστα Αρβανίτη, τη Δημοκρατία κ.λπ.) - αποφάσισε να "εμπλουτιστεί" με διαφορετικές φωνές.

Με λίγα λόγια, είναι ένα συγκρότημα ΜΜΕ όπως πολλά άλλα στην Ελλάδα και διεθνώς, που ελίσσονται μια και είναι ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Ο τηλεθεατής έχει κι αυτός τη δύναμη να ελίσσεται και να μην ταυτίζεται. Π.χ. να βλέπει την Πρωινή Γραμμή αλλά όχι τον Ευαγγελάτο. Τι ζητάμε από ένα ΜΜΕ, αλήθεια; Να μας "δίνει γραμμή"; Τόσο πίσω είμαστε μετά από 39 χρόνια ομαλής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και 25 χρόνια πολυφωνικής ραδιοτηλεόρασης (για να μην αναφέρω τη σχεδόν 20ετή παρουσία του διαδικτύου);

*UPDATE 10/4/'13: Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω για τον πυρετό είναι η αγωνία της "κεντροαριστεράς" (Πασόκ και παραπλήσιοι) να ηγηθεί του "αντιφασιστικού, δημοκρατικού τόξου". Φώναξαν κι άλλοι, αλλά οι κεντροαριστεροί περισσότερο. Η γλαφυρότητα του Πασόκ αντιδιαστέλλεται με το μίνι-σχόλιο του Σύριζα που, αν ήταν λίγο πιο μικρό, θα χώραγε και στο twitter. Η κριτική των κεντρώων στις συμπλεύσεις Τσίπρα-Καμμένου, το άρθρο του Derbeder που εξομοιώνει Κασιδιάρη και Κωνσταντοπούλου, καθώς και η σχετική αναφορά του Προκόπη Δούκα στην "αντιφασιστική ατζέντα" του Πασόκ (η οποία θεωρεί ότι ξεχώρισε - εγώ διαφωνώ), νομίζω ότι πρέπει να ιδωθούν στο ίδιο πλαίσιο.

NEW UPDATE 12/4/'13: Κάποιοι έχουν βαλθεί να κάνουν με το ζόρι "ήρωες" τον Τράγκα και τους 4 καλεσμένους, κρατώντας τους λίγο ακόμη στην επικαιρότητα. Κεντροαριστεροί (και πάλι) αναμασούν διαμαρτυρία προς τις εταιρείες που διαφημίζονται στην εκπομπή. Αν επιδιώκουν την "αντιφασιστική μας κινητοποίηση", δεν βλέπω να πετυχαίνουν πολλά.


5 σχόλια:

Skiouros είπε...

Εξαιρετικός! Οταν σε τέτοια σύγχιση, όταν η πολιτική πάσχει ο πολίτης ψάχνεται ακόμη και στο χαζοκούτι. Τόσο χρόνια έλλειμμα ουσιαστικής παιδείας ζητούμε τι ακριβώς, να έχουμε αναφορά τον F.A.Hayek?

Ανώνυμος είπε...

Any dictator would admire the uniformity and obedience of the media
Noam Chomsky

Yank_o είπε...

@Ανώνυμε: Άσχετο! http://en.wikiquote.org/wiki/Talk:Noam_Chomsky.

Ανώνυμος είπε...

Εν γένει συμφωνώ Yanko μου με τα του ΣΚΑΙ, καταλαβαίνω όμως και τις φωνές για τον Τράγκα. Δεν είναι - νομίζω - κραυγές αναζήτησης "πολιτικής γραμμής". Είναι η απελπισία του πολίτη στην προσπάθειά του να ακούσει λίγη αλήθεια.

Ο ΣΚΑΙ έχτισε ένα αληθοφανές πρόσωπο με την αποφυγή των "καμμένων" διασημοτήτων της δημοσιογραφίας, αρχικά. Και κάποιος κόσμος τσίμπησε. Και τώρα το αλλάζει. Οχι όμως για την κερδοφορία του καναλιού. (Δεν υπάρχει κερδοφόρο ΜΜΕ εδώ και πολλά χρόνια). Αλλα για την αποτελεσματική του χρήση στην επιδίωξη των υπόλοιπων σκοπών του ομίλου. Γι' αυτό στην Ελλάδα τα ΜΜΕ τα έχουν οι Αλαφουζο-Κοντομηνο-Βαρδινογιαννο-Μπομπολαίοι και λοιποί λαμογαίοι.

Ο Αλαφούζος λοιπόν, ονειρεύεται τον εαυτό του πρωθυπουργό με την αχτύπητη Μπερλουσκονική συνταγή: Λαϊκή TV-Ποδόσφαιρο-Εκκλησία. Να δεις που θα του 'χουν πει ότι του μοιάζει κιόλας! Να μου το θυμηθείς...

Αλέξης

Yank_o είπε...

@Αλέξη: Ευχαριστώ για το σχόλιο. Μερικές παρατηρήσεις μου:
(1) Κατά την ταπεινή μου γνώμη η αλήθεια, στον κυκεώνα των ΜΜΕ, δεν "ακούγεται" από ένα σημείο αλλά συνάγεται μετά από κρίση και σκέψη, έχοντας ακούσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς.
(2) Κερδοφορία μπορεί να μην υπάρχει, κερδοσκοπία όμως πάντα.
(3) Είναι απόλυτα σωστό το ότι οι επιδιώξεις μιας αυτοκρατορίας δεν περιορίζονται στα ΜΜΕ. Κρατάω την πολύ ενδιαφέρουσα πρόβλεψή σου για τον Αλαφούζο. Αν προσέξει λίγο και την κόμμωση... :)