8 Νοε 2014

Σαν να μην έφτανε η Ρίφενσταλ

Νεοζηλανδός συνάδελφος, λάτρης της χώρας μας, μου είχε πει ότι στη χώρα του οι ουρανοί είναι πιο διαυγείς. Τον θυμήθηκα τώρα, που πρόσεξα το δεύτερο (μετά το πλάνο της Ολυμπιάδας του Χίτλερ) σοβαρό φάουλ του επίμαχου δωδεκάλεπτου βίντεο προώθησης του ελληνικού τουρισμού. (Υπάρχουν κι άλλα μικρότερα, όπως το μεγαλοβότσαλο που μοιάζει με αρχαίο θραύσμα που έχει λειανθεί, αλλά ας τα πούμε τζαρτζαρίσματα αυτά.)

Λίγο πριν τα μισά του βίντεο (5:30 περίπου) εμφανίζεται ένα timelapse (αν το λέω καλά - η γρήγορη διαδοχή εικόνων τραβηγμένων σε μεγάλο χρονικό διάστημα από το ίδιο σημείο) του έναστρου ουρανού πάνω από μια παραλία, την ώρα που στο σπηκάζ ακούγεται αφήγηση για τη συνεισφορά των αρχαίων κατοίκων της χώρας μας στην αστρονομία.
Όλα ωραία και καλά, αν και λίγο κλισέ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η παραλία, με τα χαρακτηριστικά βράχια μέσα στη θάλασσα, μοιάζει πολύ με την παραλία των Δώδεκα Αποστόλων.

Και τι έγινε, θα αναρωτηθείτε. Μπορεί η Όλγα Κεφαλογιάννη - υπουργός τουρισμού και άρα τελική υπεύθυνη για την οπτικοακουστική παραγωγή του ΕΟΤ - να κατάγεται από πολιτικές οικογένειες του νομού Ρεθύμνης (μπαμπάς από τα Ανώγεια, μαμά Βαρδινογιάνναινα από την Επισκοπή), ωστόσο οι Άγιοι Απόστολοι Χανίων κρητική παραλία είναι κι αυτή, άρα εν τέλει τον τόπο της τίμησε, και την Ελλάδα.

Ποιος είπε για τους Αγίους Αποστόλους Χανίων, όμως;Ωραία παραλία κι αυτή (της Κρήτης), αλλά δεν έχει αυτά τα όρθια βράχια. Αυτή που δείχνει το βίντεο, είναι κοντά σε μια άλλη νότια μεγαλούπολη με εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες. Πιο νότια και πιο μεγαλούπολη από τα Χανιά.

Είναι, για να μη σας κρατάω σε αγωνία, η πλαζ των Δώδεκα Αποστόλων (Twelve Apostles) στη Βικτώρια της Αυστραλίας, ένα τρίωρο δρόμο από τη Μελβούρνη.

Για την ολυμπιακή φλόγα, αφού μας έκραξε ο Γκάρντιαν, έγινε μια επανόρθωση και δόθηκε μια δικαιολογία (το πόσο είναι πειστική, ο καθένας το κρίνει διαφορετικά). Και για την παραλία μπορεί να βρει κανείς εξηγήσεις, είτε σκωπτικές ("Ελλάδα είναι παντού, ρε!") και χιουμοριστικές ("κάποιος ξεγέλασε την Όλγα λέγοντας ότι θα μπει στο βίντεο η παραλία των Αγίων Αποστόλων") είτε λογικοφανείς: ότι στο συγκεκριμένο σημείο ο εκφωνητής μιλά για τους αστερισμούς γενικά (και το ότι πήραν τα ονόματά τους από τους έλληνες που ταξίδευαν), κι έτσι μπήκε "τσόντα" στο βίντεο (όπως εμβόλιμο ήταν και το απόσπασμα από την τελετή έναρξης του Βερολίνου) ένα συμπαθητικό φιλμάκι από ένα νυχτερινό ουρανό κάπου στον κόσμο. Χάθηκε ο κόσμος να γυριστεί ένα αντίστοιχο σε ελληνικό τοπίο; Ή να αξιοποιηθεί κάποιο από τα ήδη έτοιμα, σαν και αυτό εδώ, που παρεμπιπτόντως το βρήκα σε ελληνική (και δη κρητική) ιστοσελίδα; Ή μήπως ντρεπόμαστε επειδή κάποιοι μας λένε, όπως ο νεοζηλανδός φίλος, ότι οι ουρανοί μας είναι πιο θολοί από των αντιπόδων;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: