Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, οι τοπικές εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές, για να επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας.
Μια και ανακάλυψαν οι ιθύνοντες (ή μάλλον οι τεχνοκράτες τους) τον τροχό, ίσως θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσουν λίγο παραπέρα: Με συνταγματική μεταρρύθμιση, θα μπορούσαμε ίσως να ελπίζουμε ότι και οι εκλογές νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (δηλ. οι βουλευτικές, από τις οποίες προκύπτει και η κυβέρνηση) θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, σε προβλέψιμους χρόνους (όπως Αμερική), με εξαίρεση πραγματικά σπουδαίους λόγους - και όχι τους δήθεν "εθνικούς" που έγιναν λάστιχο από το 1977 και μετά.
Συνοδευτική προϋπόθεση θα ήταν η εφαρμογή αναλογικότερου (δηλ. αντιπροσωπευτικότερου) συστήματος, χωρίς πριμ σε πρωτεύσαντες του 40-και-κάτι-%, ώστε οι κυβερνητικές πλειοψηφίες να βασίζονται σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις - και να έχει νόημα η επιταγή "να βρίσκονται λύσεις μέσα από τη βουλή".
Μέρος της τρέχουσας "πολιτικής τάξης" θα αντισταθεί, βέβαια, σε τέτοιες εξελίξεις, που θα σαμποτάρουν την δυνατότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού να μας τρέχει στις κάλπες όποτε αυτό συμφέρει το κόμμα του. Ελπίζω (ή μάλλον ονειρεύομαι;) ότι αυτή η "πολιτική τάξη" θα πάρει σύντομα "πόδι", οπότε θα μας είναι αδιάφορο το τι πιστεύει*.
(*Για τους λίγους που ακόμη ενδιαφέρονται: Οι κακές γλώσσες λένε ότι ίσως πιστεύει στον Αντίχριστο - αλλιώς, δεν εξηγείται ότι το πλήθος των νέων δήμων ανέρχεται στο ακριβές ήμισυ του αριθμού του Θηρίου, ήτοι 333.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου