8 Απρ 2010

Greenwashing

Αν ισχύουν τα όσα δημοσιεύτηκαν για την "πράσινη τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων, για άλλη μια φορά δείχνει να επιβεβαιώνεται μια ενοχλητική πραγματικότητα: το ελληνικό κράτος επιθυμεί να μεταχειρίζεται τους πολίτες του ως ομήρους.

Από πού να ξεκινήσει κανείς;
- Από τα 40 χρόνια (όσο η θουριακή "σκλαβιά και φυλακή") που θα καλύπτει η προσωρινή (κατά τα άλλα "οριστική") τακτοποίηση;
- Από την ανάσταση (εκ νεκρών - επίκαιρη!) του αλήστου μνήμης ΕΤΕΡΠΣ; Αν θυμάστε, είναι το ταμείο στο οποίο θα πήγαιναν οι εισφορές των εργολάβων που έτσι εξαγόραζαν την υποχρέωσή τους να προβλέψουν χώρους στάθμευσης σε πολυκατοικίες. Υποτίθεται ότι το ΕΤΕΡΠΣ όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζε για κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης. Όταν ήμουν νεώτερος είχα αναφέρει το ΕΤΕΡΠΣ σε μια επιστημονική ημερίδα, ως θεωρητική δυνατότητα, και οι παλιότεροι του ακροατηρίου έβαλαν τα γέλια.
- Από τους ηθικοπλαστικούς κεραυνούς που είχαν εκτοξευθεί κατά Σουφλιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι άτεγκτοι greenwashers θα έρχονταν με τις μπουλντόζες να κατεδαφίσουν τους κακούς ημιυπαίθριους;

Κρίμα, που αξιόλογοι επιστήμονες και άνθρωποι δέχονται να μετατρέπονται στο "περιβαλλοντικό άλλοθι" μιας κυβέρνησης που, ακριβώς όπως όλες οι προηγούμενες (και ειδικά τώρα που το "ταμείον είναι μείον"), δεν πρόκειται να κάνει τίποτε άλλο παρά να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο στον δοκιμασμένο ρόλο του νταβατζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: