7 Απρ 2011

Όλα ίσωμα;

Θεωρείται σούπερ εκσυγχρονιστής, εξοικειωμένος με αυτό που λέγαμε κάποτε "νέες τεχνολογίες" και φιλικά προσκείμενος στον ΓΑΠ και σε μια παρέα influential στελεχών που προσπαθούν να καθορίσουν τι είναι πολιτικά cool, ορθό και προοδευτικό.

Απασχόλησε την κοινή γνώμη, για λίγο (διότι το θέμα έφυγε αρκετά γρήγορα από το προσκήνιο, αν και κατά τη γνώμη μου δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις), όταν έγινε ευρύτερα γνωστό ότι η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ακολούθησε, υποτίθεται όλως τυχαίως, πορεία εντυπωσιακά παράλληλη με εκείνη της συζύγου του, που είχε περίπου το λύειν και δεσμείν σε ελληνικό ΑΕΙ.

Έμαθα τώρα ότι ο κ. Πανάρετος προτείνει την θέσπιση ενιαίου επιμελητηρίου για τα πάσης φύσεως τεχνικά επαγγέλματα. Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του ΤΕΕ (στο οποίο υποχρεωτικά εντάσσονται όσοι μηχανικοί ΑΕΙ θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα) ειρωνικά αναφέρθηκε στον Μπομπ τον Μάστορα. Οι μηχανικοί ΑΕΙ ευλόγως, με όσα ακούγονται αυτόν τον καιρό για "ανοίγματα επαγγελμάτων", είναι (είμαστε) καχύποπτοι απέναντι σε διάφορες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Προσωπικά είμαι δύσπιστος για έναν παραπάνω λόγο: Η πρώτη μου εντύπωση είναι αυτή μιας εντυπωσιακής ομοιότητας της εν λόγω σκέψης με την, ιστορικά καταδικασμένη, πρακτική της πρώτης πασοκικής περιόδου: αυτή της κατάργησης των δημόσιων πρότυπων σχολείων - που έδιναν την ευκαιρία αξιοπρεπούς σχολικής κατάρτισης στους σχετικά καλύτερους μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων (ως απόφοιτος της Ιωνιδείου στον Πειραιά, κάτι ξέρω).

Ταυτόχρονα, η απορία μου είναι αν το υπουργείο Παιδείας, υφυπουργός στο οποίο (και παλιότερα γενικός γραμματέας) είναι ο κ. Πανάρετος, είναι το πλέον ή το μόνο αρμόδιο για να ορίσει μια τέτοια αλλαγή.

Αλλά για να μην είμαστε πολύ άδικοι (ήδη διαβλέπω αντιδράσεις συμπαθούντων τον κ. Πανάρετο, αλλά δεν με νοιάζει) ας περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει η συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: