6 Οκτ 2011

Τα ποδήλατα που έκαναν φτερά

Το πρόβλημα με τη διαχείριση των δημοτικών ποδηλάτων το επισήμανε, μεταξύ άλλων, ένας φρέσκος δημοτικός σύμβουλος. Δεν πρόκειται για σκάνδαλο που θα μπορούσε να απασχολήσει τα αθηναϊκά ΜΜΕ, είναι όμως ένας αρκετά ασφαλής τρόπος απαξίωσης ενός θεσμού που θα μπορούσε να καθιερωθεί ως μια όμορφη νότα της πόλης.

Ο καθένας μπορεί να παρατηρήσει ότι το βράδυ - που υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία δανεισμού και επιστροφής - τα σταντ στη βόρεια πλευρά των δικαστηρίων είναι σχεδόν άδεια. Εν μέρει καταλαμβάνονται από μοτό. Τα περισσότερα ποδήλατα λείπουν. Όλοι γνωρίζουν συγκεκριμένους δημότες που έχουν οικειοποιηθεί αυτά τα ποδήλατα. Μπορώ να σας δείξω σπίτι επί της οδού Πατρών, στην μικρή μπροστινή αυλή του οποίου υπάρχει παρκαρισμένο ποδήλατο. Επίσης, κεντρικό ξενοδοχείο προφανώς από οικονομικής πλευράς θα έχει φύρα, δεν εξηγείται αλλιώς το ότι δεν μπορεί να αγοράσει δύο ποδήλατα για τους επισκέπτες του και αντί γι' αυτό μοστράρει δύο δημοτικά δίκυκλα. Έχουμε δει πάμπολλες φορές ποδήλατα να κυκλοφορούν εκτός των ωρών δανεισμού. Έχουμε ακούσει για ηλικιωμένους που, οι καημένοι, έχουν ανάγκη από ένα ποδήλατο [sic] και άρα, τι πιο λογικό από το να τους το χαρίσει ο δήμος.

Η Κόρινθος δεν είναι Παρίσι και δεν θα περίμενα να υιοθετήσει αυτούσιο το σύστημα velib, που μπορεί να είναι πολύ καλό, δεν είναι όμως το μοναδικό στον κόσμο. Όποιο σύστημα πάντως κι αν υιοθετεί κανείς, θέλει διαχείριση. Αυτό που γίνεται στην Κόρινθο δεν είναι διαχείριση. Ελπίζω το χάλι αυτό να οφείλεται απλώς σε ανευθυνότητα και όχι σε δόλο. Δεν παύει ωστόσο να είναι εξοργιστικό, ειδικά στους καιρούς μας που οι άνθρωποι φτωχαίνουν και οι δήμοι βγαίνουν στη γύρα για έσοδα. Σε αυτούς τους οργανισμούς λοιπόν καλούμαστε να πληρώσουμε τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και ό,τι άλλο μας χρεώνουν; Και τι κάνουμε για να φέρουμε επάνω νέα πρόσωπα που θα ελπίζουμε ότι δεν θα σκορπάνε τα λεφτά μας; Για την ακρίβεια, γιατί δεν κάνουμε κάτι (γιατί π.χ. δεν το κάναμε επαρκώς πέρυσι το Νοέμβριο) ώστε να απαλλαγούμε από τις φυσιογνωμίες που έχουν κατσικωθεί στα δημαρχιακά μέγαρα αυτής της χώρας; (Και, κατ' επέκταση, και στα αθηναϊκά ανάκτορα και μέγαρα.)

Αγνοούμε; Αδιαφορούμε; Απελπιζόμαστε; Βαριόμαστε; Βολευόμαστε; Εθελοτυφλούμε; Εκβιαζόμαστε; Ιδιωτεύουμε; Καιροσκοπούμε; Συμμετέχουμε; Φοβόμαστε;

Τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: