24 Ιαν 2013

Χάνουμε το μέτρο, μη χάσουμε και το μετρό

Το μετρό της Αθήνας συζητιέται από τότε που το πρότεινε η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή-συγκοινωνιακή της μελέτη (γραφείο Wilbur Smith, δεκαετία του '60). Οι παλιές γραμμές (ηλεκτρικός, Λαυρίου, ΣΕΚ/ΣΠΑΠ) δεν ήταν φυσικά σχεδιασμένες ως μετρό: προαστιακές ή τμήματα υπεραστικού τραίνου ήταν, έπαιξαν όμως το ρόλο του αστικού σιδηροδρόμου όσο η πόλη επεκτεινόταν. Παρά τις μελέτες, δοκιμαστικές στοές κ.λπ. που έγιναν, εγώ μέχρι τα 31 μου δεν είχα ζήσει άλλη αθηναϊκή γραμμή μετρό πλην των ΗΣΑΠ. Όταν πρωτοκυκλοφόρησα στη διαδρομή από Σταθμό Λαρίσης μέχρι Σύνταγμα, η γρήγορη κίνηση κάτω από την Πανεπιστημίου μου φαινόταν μαγική, εξωπραγματική - όσο μου φάνηκε λίγο αργότερα το γεγονός ότι μέσω της Αττικής Οδού πήγαινες οδικώς (όχι με ελικόπτερο) από τη Μεταμόρφωση στο Μαρούσι μέσα σε λίγα λεπτά.

Μέχρι τα 31 μου, η πόλη είχε μεγαλώσει τόσο, που η παντελής απουσία μέσων σταθερής τροχιάς (πλην της γραμμής Πειραιάς-Κηφισιά) έκανε προβληματική σχεδόν κάθε μετακίνηση. Με τα λεωφορεία χρειαζόσουν ατέλειωτες ώρες, το αυτοκίνητο συχνά "έπηζε" κι αυτό, το δίκυκλο είχε τους κινδύνους και τους περιορισμούς του. Οι γραμμές που θα κατασκευάζονταν, γνωστές από χρόνια αλλά "κολλημένες" στην υλοποίηση λόγω διαφόρων δυσλειτουργιών, ήταν too few, too late: Σεπόλια-Δάφνη και Μοναστηράκι-Πεντάγωνο (σήμερα Περιστέρι-Μπραχάμι και Αιγάλεω-Χαλάνδρι/Αεροδρόμιο αντίστοιχα), σιγά τα ωά, όταν η Αθήνα είχε πια ξεχειλίσει και πέραν του "λεκανοπεδίου". Ας μη συζητάμε το ποιες περιοχές έμεναν (και μένουν) ακάλυπτες:

- Πατησίων-Κυψέλη: κάποτε είχαν μετρηθεί ως "οι πιο πυκνοκατοικημένες" περιοχές του κόσμου, μαζί με Χονγκ Κονγκ κ.λπ. (μπήκαν σε επεκτάσεις, αλλά αυτές θα αργήσουν)

- (Ανατολική) Καλλιθέα & Νέα Σμύρνη: πρόσφατα βρέθηκε ότι αποτελούν "τους πιο πυκνοκατοικημένους" δήμους της πρωτεύουσας

- Μαρούσι (Παράδεισος), ο "ομφαλός της Αττικής" (που έλεγαν επί "φούσκας" κάποιοι μάγκες αντιδήμαρχοί του), σε κάθε περίπτωση το de facto επιχειρηματικό κέντρο ήδη από το '70 περίπου με την αύξηση των συντελεστών δόμησης και μετέπειτα με ΟΤΕ, Βωβούς, Αγκόρα κ.λπ. (σε επέκταση και αυτό, κάτι ψευτογίνεται με τον προαστιακό προσωρινά)

Αντίθετα, έβγαζαν μάτι από την αρχή κάποιες παραξενιές της χάραξης. Το μετρό είναι ένα ακριβό μέσο, γι' αυτό προσπαθείς να σχεδιάζεις τη γραμμή του "συμμετρικά", στη ραχοκοκαλιά της (σχετικά πυκνοκατοικημένης) περιοχής που θέλεις να εξυπηρετήσεις. Δείτε λοιπόν (βλ. βέλος) πού χωροθετήθηκε ο σταθμός του Χαϊδαρίου (μερικές δεκάδες μέτρα από εκεί που τελειώνει ο ιστός της πόλης και αρχίζει το όρος Αιγάλεω) και κρίνετε. Κάτι αντίστοιχο έγινε με την Αγ. Βαρβάρα παραδίπλα, ενώ η ίδια λογική ακολουθήθηκε και στην προτεινόμενη επέκταση του Βύρωνα. Η λογική είναι προφανής: "κάθε δήμος και σταθμός μετρό".

Έστω και με τις αδυναμίες του (κι ας προσθέσουμε και κάποιες λεπτομέρειες, όπως τις λιγοστές κυλιόμενες στο Σύνταγμα), το μετρό με τη λειτουργία του και μόνο έκανε τη διαφορά σε μια κορεσμένη μεγαλούπολη. Ομολογουμένως μερικά ποιοτικά στοιχεία ήταν πρωτοποριακά και επιπέδου τέτοιου που γεννούσε σεβασμό: καθαριότητα (απαγόρευση όχι μόνο καπνίσματος αλλά και φαγητού-ποτού), αξιοπιστία δρομολογίων, φύλαξη, σήμανση και πολλά άλλα. Επίσης, και από πλευράς project management - "στησίματος" της όλης αλυσίδας μελέτης-κατασκευής - το Αττικό Μετρό απέκτησε από παλιά καλό όνομα, σε αντίθεση με άλλους ελληνικούς φορείς ανάπτυξης υποδομών σταθερής τροχιάς.

Το μετρό θα μείνει στην πρωτεύουσα. Η κρίση κάποτε θα ξεπεραστεί, οι μελλοντικές επεκτάσεις ελπίζω να είναι εύλογες και να καλύψουν πρωτίστως τα κενά που προανέφερα (Κυψέλη, Καλλιθέα, Μαρούσι), και τέλος, αυτοί που σήμερα "σφάζονται στην ποδιά του" ελπίζω να το αφήσουν "όρθιο" - στις κινητοποιήσεις που εξελίσσονται, αυτό που βρήκα ενοχλητικότερο απ' όλα ήταν ότι οι απεργοί δεν σεβάστηκαν το κέντρο ελέγχου, που (εκτός αν βρισκόμαστε σε εμφύλιο και δεν το έχω καταλάβει) η ηθική (κι όχι μόνο ο νόμος που από το 1990 προβλέπει εξαιρέσεις υπέρ της ασφαλείας) υπαγορεύει να το αφήνεις έξω απ' οποιαδήποτε μισθολογική ή άλλη διαμάχη.


1 σχόλιο:

Auslaender είπε...

Μιας και η ερασιτεχνική συγκοινωνιολογία είναι από τα αγαπημένα μου χόμπυ, επιτρέψτε μου μερικά σχόλια:

-Η απροθυμία του υπουργείου να πάει πρώτα για τις εύκολες νίκες συμφωνώ πως είναι περίεργη. Πέρα από τον Προαστιακό, ο οποίος ίσως λειτουργήσει κανονικά το 2016 με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης, υπάρχει και το τμήμα της μετρικής από τους Αγιους Ανάργυρους μέχρι την Ελκευσίνα το οποίο με ασήμαντες σε σχέση με μια γραμμή Μετρό επενδύσεις θα μπορούσε να προσφέρει συνδέσεις σε περιοχές με πολλούς κατοίκους και θέσεις εργασίας. Μένει να λιάζεται και ας προβλέπεται η αξιοποίηση του από το ΡΣΑ.

-Το κατά πόσο το Μετρό πρέπει να περνάει από την Κηφισίας είναι κάτι που το έχω συζητήσει και σε άλλα φόρα. Μια αρνητική παρενέργεια της χάραξης είναι πως για άλλη μια φορά αφήνει το κέντρο του Χαλανδρίου χωρίς σταθμό. Το αντεπιχείρημα που διάβασα είναι πως οι σταθμοί της Κηφισίας θα μπορούν να τραβήξουν κόσμο από τα γειτονικά αραιοκατοικημένα προάστια που δεν θα πήγαινε στο κέντρο το Χαλανδριου για να πάρει μετρό. Μάλλον διαφωνώ, κρίνοντας από την σχετική αποτυχία των σταθμών επί της Γραμμής 3 πάνω από την Εθνική Άμυνα, οι οποίοι βρίσκονται επίσης μακριά από τα κέντρα των όμορων δήμων.

-Δεν μπορώ να πω πως καταλαβαίνω απόλυτα την αντίρρηση στο U. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για δύο I που ενώνονται, ενώ θα εξυπηρετεί και διερχόμενη κίνηση. Οκ, δεν θα πάρει κάποιος την 4 από το Γαλάτσι για να πάει στο δαχτυλίδι της Κηφισίας αλλά για να πάει Ζωγράφου θα την πάρει.
-Η επέκταση της γραμμής προς Βύρωνα υποτίθεται πως θα είναι το πρώτο τμήμα μιας μελλοντικής γραμμής 5, που από το Πανεπιστήμιο θα πηγαίνει δυτικά προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

-To Προμετρό της Κυψέλης πως ακριβώς το αντιλαμβάνεστε; Ένα επίγειο τραμ που θα διέρχεται την Κυψέλη; Αν ναι, αμφιβάλω αν έχει δρόμους με αρκετό πλάτος. Επιπλέον, η Κυψέλη και το Γαλάτσι πραγματικά έχουν ανάγκη ένα μέσο με τη μεταφορική ικανότητα του Μετρό.
Το Γαλάτσι πάντως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από ένα Τραμ που θα διέρχεται την Πατησίων (το οποίο υπάρχει στο πλάνο) και στη συνέχεια τη Γαλατσίου. Μια γραμμή που θα εξυπηρετούσε και τη Γκράβα και θα είχε νόημα ακόμα και όταν γίνει η Γ4.

-Η ιδεά της χωροθέτησης του σταθμού Αγία Μαρίνα νομίζω πως ήταν να παίρνει και μέρος της κίνησης των αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς Αθήνα, για να μετεπιβιβάζονται εκεί αντί να συνεχίζουν προς το κέντρο, εξού και το τεράστιο πάρκινγκ που είναι δωρεάν για χρήστες μετρό. Δεν ξέρω πως δουλεύει αλλά έχει μια λογική και ανάλογοι σταθμοί υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Βέβαια ιδανικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών, όχι στην Ιερά αλλά με την υπάρχουσα χάραξη δεν γινόταν.
-Η Νήαρ Ήστ θα εξυπηρετεί και μέρος του κάμπους του ΕΚΠΑ, δεν είναι πλήρης ερημιά. Γνώμη μου πως η επιλογή που διαφαίνεται να εξυπηρετείται η Πανεπιστημιούπολη από σταθμούς που βρίσκονται εντός των παραπλήσιων της κατοικημένων περιοχών αντί με αποκλειστικούς δικούς της είναι σωστή

-Συμφωνώ πως πρέπει να κυνηγάμε τις εύκολες νίκες και να αξιοποιούμε στα μέγιστα τις υπάρχουσες υποδομές. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να σκεφτώ μεταφορικό έργο σε όλη την Ελλάδα που να χρειάζεται περισσότερο απ’ότι μια ακόμα γραμμή μετρό στην Αθήνα.