30 Ιουν 2013

Για μια Ελλάδα αρχαία

Παρά τους όρκους αφοσίωσης προς την Τρόικα για άμεσες μεταρρυθμίσεις, τη διακήρυξη σωτηρίας της πατρίδας και την ξεκαρφωτική ομιλία Βορίδη ("για όλα φταίει ο Ανδρέας Π."), δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι και ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να χαϊδέψει τα αυτιά του σταθερά δυνατότερου - αν και όχι πλειοψηφικού - ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας:

Του ενός τρίτου (πάνω-κάτω) που νοσταλγεί τη διακυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και συγκεκριμένα την τετραετία 1981-1985 - δείτε σχετική ανάρτηση αυτού του ιστολογίου από τον Οκτώβριο του 2011, εδώ.

Η επαναφορά του συνθήματος-ζόμπι, "νέα Ελλάδα", στον επίλογο του συνεδρίου της ΝΔ σήμερα, μόνο με αυτή την τακτική μπορεί να συνδεθεί.

Πολύ πριν οικειοποιηθούν άλλοι (ο κακόμοιρος Ανδρέας Λοβέρδος και ένας παγκοσμίως άγνωστος ονόματι Ηλίας Μαρκόπουλος) τον τίτλο αυτό για τις πολιτικές τους κινήσεις, ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός είχε καταφέρει κάτι απίστευτο - συμβολικό, ίσως, για την μετέπειτα συμπόρευση των δύο πάλαι ποτέ πόλων:

Το συγκεκριμένο σλόγκαν ενώνει, κατά κάποιο τρόπο, Πασόκ και Νέα Δημοκρατία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη νίκη-τομή του 1981, γινόταν δεκτός από τα πλήθη με την ιαχή: "Μαζί σου / Αντρέα / για μια Ελλάδα νέα".

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε για λογαριασμό της αντιπολίτευσης τις ίδιες δύο λέξεις, κάτι που είχε επισημάνει και το Time σε ένα από τα λίγα, τότε, πρωτοσέλιδα που αφιέρωσε στη χώρα μας (ευτυχισμένες εποχές, όταν δεν ασχολούνταν μαζί μας, πιστέψτε με).

"...Adopting the slogan Nea Ellada (New Greece)..." σχολίαζε το περιοδικό. Υιοθετήθηκε το σύνθημα, φυσικά, δεν ανακαλύφθηκε από όσους συνέθεσαν τις αλήστου μνήμης αφίσες με το "Φιλελεύθερη, Νέα Ελλάδα", που τοποθετήθηκαν (πάνω και αντίστοιχα κάτω από άλλες) σε πάμπολλα σημεία της επικράτειας, στην προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή όλων μας και την ψήφο των πολιτών.

Η νέα Ελλάδα, κοινό και κοινότοπο "motto", ενώνει τις δεινοσαυρικές πολιτικές δυνάμεις. Εμείς που θέλουμε να ακούσουμε, να δούμε και κυρίως να αγγίξουμε κάτι καινούργιο, πού μπορούμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας;

 
1 σχόλιο:

Steve Finnell είπε...

you are invited to read my blog