7 Ιουν 2013

The number of the anti-racist beast

Μια ακόμη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του πάσης φύσεως κοινωνικού αποκλεισμού ανέλαβαν οι δήμαρχοι πέντε μεγάλων πόλεων.

Μετά την πρόσφατη κοινή τους διακήρυξη, οι κ.κ. Καμίνης (Αθήνα), Μπουτάρης (Θεσσαλονίκη), Δημαράς (Πάτρα), Σκοτινιώτης (Βόλος) και Φίλιος (Ιωάννινα), με νέο ανακοινωθέν, προαναγγέλλουν τη λειτουργία τηλεφωνικού αριθμού στον οποίο οι δημότες θα αναφέρουν οποιοδήποτε σχετικό περιστατικό υπέπεσε στην αντίληψή τους ή υπέστησαν οι ίδιοι.

Οι κλήσεις θα μπορούν να γίνονται από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, χωρίς χρέωση. Ανάλογα με το σημείο από το οποίο καλείτε, το τηλεφώνημα θα δρομολογείται στον πλησιέστερο Δήμο, στις ειδικές υπηρεσίες που θα απαντούν επί 24ώρου βάσεως.

Η υπηρεσία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία μια και στους Δήμους που σήμερα συμμετέχουν κατοικούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνάνθρωποί μας και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πλέον υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, στις οποίες και παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα.

Οι πληροφορίες θα εξετάζονται και στο συντομότερο δυνατό χρόνο θα διαβιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αριθμός κλήσης χαρακτηρίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ως έκτακτης ανάγκης και θα έχει πανελλαδική εμβέλεια. Επελέγη ένας από τους πλέον εύκολα απομνημονεύσιμους συνδυασμούς ψηφίων. Η ιδέα λέγεται ότι αποτελεί "πνευματικό τέκνο" του δημάρχου Θεσσαλονίκης, γνωστού για την τόλμη του και το ανοιχτό μυαλό του.

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου ότι ο τριψήφιος αριθμός αποσκοπεί στην πρόκληση του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών και επέμεινε ότι βασίστηκε στη διεθνή εμπειρία και πρακτική.

Παρουσίασε, μάλιστα, το "χαρακτηριστικό παράδειγμα" γνωστού λονδρέζικου πανεπιστημίου, στο οποίο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) χρησιμοποιείται "με επιτυχία" ο ίδιος, παρεξηγημένος αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: