17 Οκτ 2013

Bend it like the Tube

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει, κάτι θυμάμαι όμως.

Είκοσι χρόνια πίσω, τουλάχιστον (27 για την ακρίβεια, όπως θα δείτε παρακάτω), είναι η Αθήνα από το Λονδίνο, στο θέμα της ποίησης στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Όταν έμαθα ότι σε αθηναϊκά μέσα μαζικής μεταφοράς αναγράφονταν φράσεις του Καβάφη (ούτε καν ολοκληρωμένοι στίχοι, με αλλοιωμένο καμιά φορά το νόημα, μέχρι παρεξηγήσεως ίσως), δεν μπορούσα να μη θυμηθώ πως κάτι τέτοιο είχα δει στο Λονδίνο του 1992-1993, τον καιρό του μεταπτυχιακού μου.

Τα ποιήματα (ολόκληρα, πολλές φορές) αναρτώνταν στο χώρο που προορίζεται για διαφήμιση, είτε μέσα στα βαγόνια του υπόγειου σιδηροδρόμου είτε στις πλατφόρμες των σταθμών. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1986, όπως διαβάζω. Ανανεώνεται περιοδικά και δεν αποτελεί αφιέρωμα σε έναν μόνο ποιητή. Οι άνθρωποι του λονδρέζικου "ΟΑΣΑ" (Transport for London - και προκατόχων φορέων του) πίστευαν και πιστεύουν ότι με τα ποιήματα του μετρό - στους χώρους του οποίου μπορεί να περάσουν 1-2 ώρες κάθε μέρα οι περισσότεροι κάτοικοι της μεγαλούπολης - φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στην ποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: