19 Δεκ 2008

Kovacevic ο Α'

Ας φύγουμε λίγο από την καθημερινότητα. Με αφορμή το 4-0 του Ολυμπιακού εναντίον της βερολινέζικης Hertha, και επειδή (αν και δε σκόραρε χθες) σημαντικός συντελεστής του ΟΣΦΠ όπως τον ξέρουμε σήμερα είναι ο σέρβος Darko Kovacevic, τα νήματα της μνήμης με πήγαν σε έναν συνεπώνυμό του. Έναν μεγάλο παίκτη που στην Ελλάδα είχε την ατυχία να παίξει σε μια προβληματική (ιστορική όμως) ομάδα.

Τι απέγινε λοιπόν ο Abid Kovacevic; Και πρώτα απ' όλα, ποιος ήταν; Γεννημένος το 1952, ήταν από το Ζάγκρεμπ αλλά μουσουλμανικής/βοσνιακής καταγωγής (όπως μαρτυρά και το μικρό του όνομα). Είχε και διεθνείς συμμετοχές, χωρίς να είναι από τα τεράστια ονόματα - ήταν όμως αρκετά καλός για να αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για μια ελληνική ομάδα και δη τον τότε Εθνικό Πειραιώς. Τον "Αμπίντα", όπως τον φώναζαν οι συμπαίκτες του, τον έβλεπα τα απογεύματα στο βοηθητικό του Καραϊσκάκη, τότε που πήγαινα στην light προπόνηση στίβου που έκανα με την ομάδα του Πειραϊκού. Έφτανα νωρίτερα και καθόμουν στον πάγκο, την ώρα που στο χορτάρι έπαιζαν το οικογενειακό διπλό τους ο Ιλούνγκα, οι Κατσικογιάννηδες (αν δεν κάνω λάθος) και διάφοροι άλλοι αξιόλογοι παίκτες.

Για τη μετέπειτα πορεία του δεν ξέρω πολλά. Ήταν ήδη 30-κάτι ετών στη δεκαετία του '80. Έμαθα ότι το 1993 συμμετείχε στην προσπάθεια εξεύρεσης ανθρωπιστικής βοήθειας από Τουρκία μεριά για τους μουσουλμάνους της βοσνιακής πόλης Τούζλα. Βρήκα επίσης ότι σήμερα μένει στο Kentucky της Αμερικής, απ' όπου και η φωτογραφία. Φυσικά είναι ο δεξιά εικονιζόμενος - κλασική, "παλιά" γιουγκοσλάβικη φάτσα. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας το στείλει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: