4 Μαρ 2009

Φορούσε πάντως ωραία πουλοβεράκια στις συνελεύσεις

Σίγουρα ποτέ δεν συμπάθησα τους αιωνόβιους φοιτητές, όπως τον εκ των πρωτεργατών της κίνησης των "131 ενωμένων μπαχαλάκηδων". Δεν έχω πάντως καθόλου πειστεί από τη θορυβώδη κίνηση αντίδρασης στα 2 αθηναϊκά project που ξεκίνησαν επί Ντόρας και συνεχίζονται επί Κακλαμάνη (ο οποίος τώρα εισπράττει όλα τα πυρά). Οι προσπάθειες παντρέματος δημόσιου συμφέροντος και ιδιωτικών συμφερόντων συναντούν την αντίθεση άλλων ιδιωτικών συμφερόντων, κατ' αρχήν. Φυσικά, το περιβάλλον το αγαπούν όλοι. Και περισσότερο, αυτοί που είναι εναντίον των έργων, διότι το έργο εξ ορισμού αντιστρατεύεται το περιβάλλον.

Ας πάμε λίγο παραπέρα από την απλουστευτική, προνηπιακή λογική. Ο πρώην Ελαιώνας είναι μια τεράστια περιοχή, "μυθική" πλέον, μια και εδώ και δεκαετίες ακούγονται διάφορες μεγαλόστομες διακηρύξεις για την "ανάκτησή" του. Στο μεταξύ παρέμενε μια βρώμικη (αλλά και κοντινή στο κέντρο) "πίσω αυλή". Αλήθεια, ποιο ήταν το όραμα; Ότι το κράτος θα διέθετε τεράστια ποσά για να απαλλοτριώσει κάμποσα τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατόπιν θα άφηνε την έκταση να γίνει "ρουμάνι", ένα φυσικό δάσος-"ζούγκλα" που δεν θα ήθελε καμία συντήρηση, καμία φύλαξη, καμία περαιτέρω επέμβαση στον αιώνα τον άπαντα; Συγγνώμη, αλλά ποιο κράτος έχουν στο μυαλό τους όσοι σκέφτονται έτσι; Αυτό που χρωστά, δανείζεται, κακοπληρώνει, κακοδιαχειρίζεται, κάνει "σαφάρι" κ.λπ.;

Η Αθήνα πήγε να κάνει κάτι διαφορετικό, στοχευμένο και οικονομικά όχι ζημιογόνο. Σε μέρος της έκτασης. Το υπόλοιπο θα άλλαζε ως δια μαγείας; Όχι, αλλά τουλάχιστον ανάμεσα στην κακομοιριά, τη μουτζούρα και τη γκριζάδα θα εμφανιζόταν "κάτι" με βελτιωμένη φυσιογνωμία. Είναι ο μοναδικός τρόπος; Όχι, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει διαφορετικές επεμβάσεις κάπου αλλού στην ευρύτερη περιοχή - είτε ιδιωτικά εκπορευόμενες είτε δημόσιες.

Στην Κυψέλη η κλίμακα είναι διαφορετική και ίσως η συμβολική αξία των 12 ή 112 δέντρων να γέρνει τη (συναισθηματική) πλάστιγγα εναντίον ενός γκαράζ "σταγόνας στον ωκεανό". Κι εκεί όμως, όπως και στον Ελαιώνα, υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, που έχει να κάνει με τον "επενδυτοδιώχτη" (όπως λέμε "ανθρωποδιώχτη") που μαστίζει την Ελλάδα. Και οι δύο δημοσιο-ιδιωτικές συμμαχίες έχουν συναφθεί από το 2006. Τρία χρόνια μετά, οι ιδιώτες μαθαίνουν ότι ίσως δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν - διότι διαμαρτυρήθηκε, με την "παρέα" του, ένας τύπος που έκανε περίπου 10 χρόνια να τελειώσει το Πολυτεχνείο (χώρια το πόσα στοίχισε στον φορολογούμενο η συνδικαλιστική δραστηριότητα τέτοιων τύπων, με σχολές να μένουν κλειστές επί εβδομάδες και μήνες εξαιτίας των ...πιεστικών προβλημάτων του φοιτητικού κινήματος στο τέλος της δεκαετίας του '80) . Ιδιαίτερα εκνευριστικό είναι, δε, ότι διάφορα ΜΜΕ που αβαντάρουν για δικούς τους λόγους τις αντιδράσεις, είναι τα ίδια που βάζουν την κοινή γνώμη να "κλαίει" για το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στη Γευγελή και τη Βουλγαρία...

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω την αίσθηση ότι τα έχεις όλα λίγο μπερδέψει, έτσι λοιπόν όλα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, ηθελημένα ή όχι δεν το ξέρω. Πάντως το να απαξιώνεις την αγωνία μερικών, ελαχίστων ατόμων (πέρα από τους 130 που εσύ χλεβάζεις) για το περιβάλλον, επειδή το κράτος είναι ανίκανο, επειδή κάποιος δεν τέλειωσε γρήγορα το πολυτεχνείο ή επειδή οι εταιρείες φεύγουν στο εξωτερικό (αλήθεια ποιες σπουδαίες εταιρείες είναι αυτές) δεν νομίζω ότι στέκει σαν επιχείρημα. Το κράτος εσύ και εγώ δλδ, οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη εσένα και μένα δλδ, και όχι να καταφεύγει στην εύκολη λύση, ξεπούλημα χωρίς σχέδιο χωρίς προοπτική. Αυτό όμως προυποθέτει ανθρώπους (πολίτες και πολιτικούς)με όραμα με αγωνίες και ελπίδα που δυστυχώς, με βάση τα γραφόμενά σου δεν την διακρίνω σ' εσένα.

Yank_o είπε...

Δεν απαξιώνω τίποτα, δεν χλευάζω (με "υ" γράφεται, παρεμπιπτόντως) κανέναν - κανείς όμως δεν είναι υπεράνω κριτικής. Δικαίωμά σας να μη διακρίνετε όραμα, αγωνίες και ελπίδα σε εμένα. Εγώ πάντως στα δικά σας γραφόμενα δεν είδα ούτε μία πρόταση συγκεκριμένου αντιλόγου σε όσα είπα. Εκτός αν η φράση "ξεπούλημα χωρίς σχέδιο χωρίς προοπτική" θεωρείτε ότι συμβάλλει σε ουσιαστική συζήτηση.

Giannis είπε...

Μάλλον δεν πεχετε ζησει στο εξωτερικό? ή δεν έχετε επισκεφτεί καμία από τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Εκεί η ποιότητα ζωής είναι συνηφασμένη με το πράσινο κυρίως. Το οτι ζούμε σε μια ανίκανη χώρα που δεν μπορεί να προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα στους κατοίκους της δεν αποτελεί επιχείρημα!

Επιπλεόν αυτού του είδους οι επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να αποδώσει, αν θέλετε να μιλήσουμε για επιχειρηματικότητα, οχι βέβαια στο αστείο ελληνικό κράτος που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το δημόσιο, ας ρίξετε μια ματιά τι συμβαίνει στην Πορτογαλία ή στη Δανία, χώρες που μπορούνε άνετα να συγκριθούνε με την ψωροκώσταινα...

Yank_o είπε...

Λάθος, αγαπητέ Giannis. Έχω ζήσει 1 χρόνο στη Βρετανία και έχω κάνει δεκάδες ταξίδια στην Ευρώπη. Το ότι οι ελληνικές πόλεις και όχι μόνο η πρωτεύουσα είναι θλιβερά λειψές, είναι γνωστό. Λειψές σε πράσινο αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα (από πού να αρχίσουμε; Χωροταξία; Υποδομές; Υπηρεσίες; Καινοτομίες;). Η ποιότητα ζωής είναι συνΥφασμένη (αχ αυτό το "υ") με όλα αυτά. Δεν υποστήριξα άλλωστε κάτι διαφορετικό. Επί της ουσίας όμως δεν εκφράζετε αντίλογο ουσίας. Είστε υπέρ του πρασίνου (γιατί, ποιος είναι εναντίον;), δεν σας πείθει "αυτού του είδους οι [sic] επιχειρηματικότητα" και οι Δανοί & Πορτογάλοι είναι πιο μάγκες. ΟΚ, αλλά πέρα από την ευκολία & την άρνηση, τι έχετε να πείτε για τα συγκεκριμένα ζητήματα του Βοτανικού και της Κυψέλης;

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαξιώνω τίποτα, δεν χλευάζω κανέναν - κανείς όμως δεν είναι υπεράνω κριτικής.

"131 ενωμένων μπαχαλάκηδων".

"διότι διαμαρτυρήθηκε, με την "παρέα" του, ένας τύπος που έκανε περίπου 10 χρόνια να τελειώσει το Πολυτεχνείο (χώρια το πόσα στοίχισε στον φορολογούμενο η συνδικαλιστική δραστηριότητα τέτοιων τύπων, με σχολές να μένουν κλειστές επί εβδομάδες και μήνες εξαιτίας των ...πιεστικών προβλημάτων του φοιτητικού κινήματος στο τέλος της δεκαετίας του '80) .

ωραία κριτική και μέσα στο θέμα.

Για απαντήσεις στα γραφόμενά σου με κάλυψε ο Giannis. Παρ όλα αυτά επειδή απάντησες και είπες ότι σ' αρέσει το πράσινο, σου προτείνω να παλέψεις γι' αυτό.
Αν δεν σ' αρέσει η χαβούζα του Βοτανικού πάλεψε να γίνει πάρκο και όχι τσιμέντο. Πώς; βρες τον τρόπο, ανάγκασε τον Κακλαμάνη να φτιάξει και να συντηρήσει πάρκο και όχι Mall. Αν πάλι δεν μπορεί ο Κακλαμάνης ψήφισε άλλον που μπορεί. Τώρα πάλι δεν καταλαβαίνω τι άλλο περιμένεις να σου πω; Τον τρόπο που θα κατασκευασθεί και θα συντηρηθεί το πάρκο, αν θα έπρεπε ο Τσίπρας να πάρει πτυχίο; αν το φοιτητικό κίνημα του ΄80 ήταν δίκαιο; αν ο δήμαρχος, ο Βωβός, ο Σουφλιάς, ο Μαγγίνας και πολλοί άλλοι κινούνται στο πλαίσιο του νόμου; αν ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Τι θέλεις; γιατί εσύ εκτός από το να κατηγορείς και να χλευάζεις (παραδέχεσαι;) αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη με σένα δεν μας είπες και τίποτα καινούργιο. Παρακολουθείς τον σφυγμό της μέρας, δεν είδα τον δικό σου αντίλογο στα γραφόμενα για το θέμα από τον Καρζή.
Τέλος πάντων έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, ευχαριστώ για την φιλοξενία, καληνύχτα και καλή τύχη,

Giannis είπε...

Λοιπόν να κάποιες ιδέες, θα μπορούσε να γίνει ένα πανέμορφο πάρκο, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας μόνο 5 λεπτά από την Ομόνοια, όπως θα μπορούσανε να γίνουνε και το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, ή στο Ελληνικό. Οι Αθηναίοι θα μπορούσανε να δέινουνε μέσα απο τα δημοτικά τέλη λιγο επιπλεόν λεφτά για τη διατήρηση αυτών των πάρκων. Κανένας δεν θα είχε νομίζω αντίρηση, με την προυπόθεση να υπάρχει διαφάνεια και κά8ε 2 μήνες να δίνεται στη δημοσιότητα πλήρες αναφορά του πως πήγανε τα λεφτά, που τα επενδύσανε τι σκοπεύουνε να κανουνε ακόμα κλπ κλπ. Κανένας νομίζω σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχε αντίρρηση, ίσα ίσα που θα εκτιμούσανε μια τέτοια κίνηση. Το γήπεδο και το shopping center μπορεί κάλλιστα να γίνει εκτός Αθηνών στα Μεσόγεια. Με αυτό το τρόπο και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούνε, και δεν θα υπάρχει άμεσως ανταγωνισμος, όπως θα συμβεί τώρα με τα καταστήματα του κέντρου. Επιπλέον χτίζοντας το στη περιφέρεια το γήπεδο, συνεπα΄γεται και ανάπτυξη της περιοχής αυτής, νέες κατοικίες, νέοι δρόμοι, μετρό ή προαστιακός κλπ κλπ. Φαντάζομαι στο Βοτανικό κάθε Τετάρτη βράδυ ή Τετάρτη απόγευμα τι θα γίνεται από την κίνηση!

Α, και κάτι αλλο οι Δανοί ή και οι Πορτογάλοι δεν είναι μάγκες, εμείς είμαστε, μαλλον ψευτόμαγκες, οι άνθρωποι εκεί έχουνε ένα πλάνο, και ιδέες, και προσπαθούνε, το αν θα πετυχουνε ή οχι ειναι αλλου παπα ευαγγέλιο, τουλάχιστον προσπαθούνε!

ενώ οι δικοί μας... προσπαθούνε μόνο να επανεκλεγούν.

ΥΓ. και για να μην κατηγορηθώ, είμαι ΑΕΚ ,και πιστευω οτι το γήπεδο δεν πρέπει να γίνει στη Φιλαδέλφεια.

Yank_o είπε...

Αφού σας ευχαριστήσω για το σχόλιο, θα προσπαθήσω να απαντήσω στα θέματα που βάζετε:
(1) Τα πρόσωπα που εκτίθενται και μπαίνουν μπροστάρηδες δεν είναι υπεράνω κριτικής. Για ορισμένους τυχαίνει να ξέρω ότι είναι κομματικά στελέχη, που θεωρώ ότι προσπαθούν να "παραμυθιάσουν" την κοινή γνώμη, αυτοπροβαλλόμενοι ως δήθεν "απλοί" πολίτες που διαμαρτύρονται. Αυτό το στηλιτεύω, όπως και την ιδιότητα του αιωνόβιου φοιτητή. Δικαίωμά σας να διαφωνείτε αλλά δεν νομίζω ότι είμαι εκτός θέματος. Και προφανώς δεν είναι χλεύη, λυπάμαι που το χαρακτηρίζετε έτσι. Σέβομαι την αντίθετη άποψη (το αποδεικνύω, νομίζω).
(2) Τρόποι για να αυξηθεί το πράσινο και να ομορφύνει σιγά-σιγά ο Βοτανικός υπάρχουν πολλοί. Οι δημόσιοι φορείς θα μπορούσαν να συμβάλουν. Οι ιδιώτες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν με το σωστό μίγμα περιορισμών και κινήτρων. Αυτά όλα τα έγραψα, στην 3η παράγραφο του αρχικού post. Δεν τα διαβάσατε;
(3) Αυτό που περιμένω να μου πει όποιος κάνει την τιμή να με σχολιάζει, δεν είναι φυσικά το ποιον θα ψηφίσω, ούτε να με εγκαλεί γιατί ...δεν έκανα αντίλογο στον Καρζή (ΕΚΑΝΑ όμως: λέγοντας ότι διαφωνώ και παραπέμποντας στο blog μου, για να μην επαναλαμβάνομαι). Αλλά ναι, για το "πώς θα κατασκευαστεί το πάρκο" (ακριβέστερα: για το πώς εξυγιαίνεται αυτό που πολύ παραστατικά αποκαλέσατε "χαβούζα του Βοτανικού") θα ήθελα να ακούσω κάτι συγκεκριμένο και θετικό, που να πηγαίνει πέρα από την άρνηση, πέρα από το "όχι mall!".
(4) Ο Τσίπρας ΕΧΕΙ πτυχίο, ουδέποτε υποστήριξα το αντίθετο!
(5) Δεν είπα για το "φοιτητικό κίνημα του '80", αλλά για την εκφυλισμένη εκδοχή που εγώ έζησα στο τέλος της δεκαετίας '80 - και τις αρχές της δεκαετίας '90. Ξέρετε, τότε που κάψανε την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου...
(6) Για το νόμιμον ή μη είναι αρμόδιοι άλλοι να αποφανθούν.
(7) Το αν λέω κάτι "καινούργιο" ή όχι ας το κρίνει ο καθένας. Πάντως, ούτε οι κινηματογραφικές ατάκες διεκδικούν βραβείο πρωτοτυπίας.

Ευχαριστώ και πάλι.

Yank_o είπε...

(Το προηγούμενο σχόλιο απευθυνόταν @ jojos.)
@ Giannis,
(1) Πώς, λοιπόν, να "γίνει" αυτή η όαση; Πολύ ωραία η ιδέα για τη συντήρηση, αλλά το μεγάλο κόστος και η δυσκολία είναι στην ανάκτηση της γης, στην εξαγορά της δηλαδή.
(2) Τώρα, τα γήπεδα + shopping centres εκτός λεκανοπεδίου και μάλιστα στα Μεσόγεια είναι μια μεγάλη συζήτηση, γιατί θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τι θέλει να (απο)γίνει η συγκεκριμένη περιοχή, που κάποτε έβγαζε "μόνο κρασί" και τώρα έχει αεροδρόμιο, βιομηχανίες, άτυπα business parks, μαιζονέτες-"τούρτες" και σύντομα νέους αυτοκινητοδρόμους.
(3) Ότι έχουμε πολλούς ψευτόμαγκες στην Ελλάδα δυστυχώς είναι αλήθεια...
(4) Χαίρομαι που κλείνετε ποδοσφαιρικώς τη συζήτηση. Είμαι Ολυμπιακός. Αν θέλετε για το Καραϊσκάκη, τη διαιτησία ή ό,τι άλλο, συζητάμε μια άλλη φορά.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, διάβασα τις απαντήσεις σου και επέτρεψέ μου να συμπληρώσω τα εξής: Πίσω από την κίνηση των 130 πολιτών και όχι μπαχαλάκηδων όπως τους ονομάζεις να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που έχουν την ίδια άποψη – ευαισθησία. Αυτοί οι άλλοι δεν περιμένουν τον κάθε Τσίπρα για να διαμορφώσουν άποψη, είναι λοιπόν άκομψο εκ μέρους σου να προσπαθείς να απαξιώσεις τις ανησυχίες κάποιων γράφοντας μειωτικά σχόλια για τον Τσίπρα. Το ότι δεν σε έχει πείσει η αντίδραση των πολιτών απέναντι στα σχέδια του δήμου – βωβού είναι κάτι το οποίο το σέβομαι και δεν το κρίνω. Στην συνέχεια αναφέρεις στο ποστ διάφορες σκέψεις (στις οποίες όπως λες χρειάζεται αντίλογος). Γράφεις λοιπόν με λίγα λόγια: Υπάρχει μία έκταση (η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου), ο Βοτανικός και κάποια στιγμή επειδή το κράτος (συμφωνώ μαζί σου) είναι κλέφτης, ανίκανο, αδιάφορο, καταστροφικό κ.λπ. και δεν αναλαμβάνει την αναμόρφωσή της (γιατί άραγε;) κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό το κάτι, είναι να δοθεί ο χώρος σε επιχειρηματία, όπου αυτός θα καταφέρει εμφανίσει "κάτι" με βελτιωμένη φυσιογνωμία. Εδώ διαφωνώ μαζί σου επί του θέματος, μ’ αυτό το «κάτι» δηλαδή, (αναφέρεις σε απάντησή σου, για μεζονέτες τούρτες και άλλα εκτρώματα, πώς είναι δυνατόν να συμφωνείς;) Υποχρέωση του κράτους είναι να φροντίζει και να υπηρετεί τους πολίτες του, εσένα και μένα δλδ. Νομίζω ότι πληρώνω – πληρώνεις φόρους, που πάνε αυτά τα χρήματα; Σε τί έργα; Από εκεί λοιπόν, από τους φόρους ΜΑΣ να βρεθούν τα χρήματα και να κατασκευασθεί κάτι, για το οποίο θα είσαι περήφανος που θα το αφήσεις κληρονομιά στα παιδιά σου (όπως λέει και ο Καρζής) και όχι ένα ακόμη πολυκατάστημα.
Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι τα παρουσιάζεις:
Είσαι υπέρ της νομιμότητας ή όχι; Είναι νόμιμη ή όχι η όλη διαδικασία; Διότι όταν ο επενδυτής υπέγραφε τις συμμαχίες το 2006, όπως λες, θα έπρεπε να ξέρει αν κινείται εντός ή εκτός του νόμου. Όμως πιστεύω ότι επειδή ακριβώς ζει σ’ αυτό το κράτος, που ανέφερες, υπέγραψε. Μην υποχρεώνει τώρα τους υπαλλήλους του να υπογράφουν εκβιαστικές επιστολές ότι τάχα θα χάσουν την δουλεία τους. Τέτοιοι επενδυτές μπορούν να πάνε όπου θέλουν καλό θα μας κάνουν.
Η Αθήνα δεν να πήγε να κάνει κάτι διαφορετικό, στοχευμένο και οικονομικά όχι ζημιογόνο όπως γράφεις, πήγε να κάνει κάτι το οποίο γίνεται χρόνια τώρα. Παράνομα καταχρηστικά πήγε να επιτρέψει να κατασκευασθεί άλλο ένα mall – γήπεδο. Ο λόγος, μα είναι πολύ απλό. Αντί να διαμορφώνει χώρους φιλικούς με τους πολίτες πουλάει την γη σε ιδιώτες και μετά «νίπτω τας χείρας μου». Μπορεί να μην είναι οικονομικά ζημιογόνο (αν και δεν το ξέρω) όμως αγαπητέ φίλε (το εννοώ) δεν είναι αυτό το ζητούμενο – κατ’ εμέ τουλάχιστον. Αυτό που ζητάω εγώ από το κράτος με την δική μου-δική σου συνδρομή είναι μια πόλη - χώρα ανθρώπινη, δίκαιη, προοδευτική. Θα είμαι λοιπόν απέναντι σε όσους (για το προσωπικό τους όφελος, είτε είναι δήμαρχος είτε βωβός) επιδιώκουν το αντίθετο.
Ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη για το σεντόνι.

Σς σε αναμονή πάντα με την απόφαση του ΣτΕ

Yank_o είπε...

@jojos,

Έχετε μια τάση να διαβάζετε βιαστικά και να κρίνετε επιπόλαια. Τα μειωτικά σχόλια για τον Τσίπρα, πού τα είδατε; Κι όσο για το κυρίως θέμα, αυτό που είπα ήταν αρκετά διαφορετικό από την απλοποιημένη εκδοχή που εσείς καταλάβατε.

Αυτό που λέω είναι ότι, το να αναπλαστεί και να ομορφύνει ο Ελαιώνας είναι μια υπόθεση επίπονη, ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί ως διά μαγείας με μια μαγική super απαλλοτρίωση - που μπορεί να υπάρχει στο μυαλό κάποιων αλλά δυστυχώς όχι στον πραγματικό κόσμο. Το εγχείρημα της εταιρείας "Διπλή Ανάπλαση" κατά τη γνώμη μου ήταν μια ενδιαφέρουσα απόπειρα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών. Αφορά ένα μικρό μέρος της περιοχής, όμως θα μπορούσε να είναι η αρχή για να κινηθεί κάτι σε μια περιοχή τελματωμένη και βρώμικη.

Υπάρχουν ανθρωπογενείς επεμβάσεις που είναι ωραίες αισθητικά και ωφέλιμες περιβαλλοντικά. Υπάρχουν μηχανισμοί για να ελεγχθεί αυτό σε κάθε έργο και φυσικά και στο συγκεκριμένο.

Η νομιμότητα (αλήθεια, τι φοβερό το ερώτημά σας για το αν είμαι "υπέρ"!) είναι, προφανώς, απαραίτητη προϋπόθεση. Για τη νομιμότητα αποφαίνονται οι αρμόδιοι επιστημονικά και θεσμικά. Εσείς ναι μεν κλείνετε αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση ΣτΕ, σπεύδετε όμως να την προεξοφλήσετε, λέγοντας ότι τα πράγματα γίνονται "παράνομα καταχρηστικά". Είστε νομικός; Θα με ενδιέφεραν τα "φώτα" σας.

Σε ένα πάντως νομίζω ότι συμφωνούμε: Από πλευράς των δημόσιων φορέων ζητείται όραμα, σεβασμός στον πολίτη, φροντίδα για τις επόμενες γενιές - σε βαθμό μεγαλύτερο απ' αυτόν που τα έχουμε δει έως τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος "131 μπαχαλάκηδες" είναι εξαιρετικά εύστοχος. Και όντως δεν είναι κακό να λέμε την αλήθεια για τον Τσίπρα και τη φοιτητική του δραστηριότητα, δεν καταλαβαίνω γιατί πειράζει τους οπαδούς του - που δεν φημίζονται και τόσο για την αγάπη τους στον διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ως προς το παρκάκι της οδού Πατησίων, νομίζω πως υπάρχουν ράμματα για τη γούνα όλων των πλευρών:
1. Το πάρκινγκ δεν θα σώσει την κατάσταση και εν πάση περιπτώσει δεν νομιμοποιείται ο δήμος να λέει "το κάνουμε πάρκινγκ γιατί ήταν εγκαταλελειμένο". Ας μην το είχε εγκαταλείψει. Από την άποψη αυτή, ο Κακλαμάνης έχει απόλυτο άδικο.
2. Με εκνευρίζει όταν πρωτοστατούν δήθεν "αγανακτισμένοι" μπαχαλάκηδες σε εκδηλώσεις δήθεν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είδα ευαισθησία ανάλογη όταν το παρκάκι επί χρόνια ήταν ελεύθερο υπέργειο πάρκινγκ ή όταν ο ακριβοπληρωμένος πεζόδρομος της Ερμού γίνεται πάρκινγκ τα βράδια, ακόμα και πάνω στα παρτέρια.
3. Με εκνευρίζει όταν ο Τσίπρας μιλάει μόνο για το πάρκο της οδού Κύπρου, ενώ για άλλα θέματα κάνει τουμπεκί. Το πάρκο Ριζάρη γιατί είναι στην κατάσταση που είναι; Έκανε εκδήλωση γι' αυτό η "Ορθάνοιχτη πόλη" του; Για τους καταπατούμενους πεζόδρομους η Ορθάνοιχτη λέει τίποτα; Για τα τραπεζοκαθίσματα; (εδώ βέβαια θα θιγεί η κουλτούρα του φραπέ, η οποία, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τους αριστερομπαχαλάκηδες και τις λοιπές συνιστώσες του ΤΣΥΡΙΖΑ).

Ως προς τον Βοτανικό, η ιδέα του Βωβού δεν μου πολυαρέσει. Αν είναι νόμιμη η διαδικασία ανάθεσης αυτό θα φανεί από το ΣτΕ. Όμως τελικά ο Τσίπρας τί προτείνει αντί της σημερινής κατάστασης; Μήπως να του δοθεί ο χώρος να φτιάξει εκεί ένα αριστερομπαχαλίστικο θεματικό πάρκο, μία "Ανοιχτή Συνέλευση", όπου οι οπαδοί του θα εκτονώνονται με όποιον τρόπο επιθυμούν (καδρόνια, μολότοφ, κ.ά.); Η είσοδος στους επισκέπτες θα επιτρέπεται αντί αντιτίμου, ενώ θα μπορούν, με κάποιοι εξτρά αντίτιμο, να επιδίδονται στις παραπάνω δραστηριότητες των αριστερομπαχαλάκηδων και λοιπών Τσυριζαίων. Ο εξοπλισμός (κουκούλα, πέτρες, καδρόνια, κ.ά.) θα είναι δωρεάν προσφορά του πάρκου.

Και κάτι άλλο: Από πού και ως πού οι Τσυριζαίοι επικαλούνται θεσμούς και νομιμότητα, τη στιγμή που υποστηρίζουν ξεκάθαρα το κάθε είδους μπάχαλο, που φτάνει μέχρι τους ξυλοδαρμούς; Επιλεκτική επίκληση νομιμότητας γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

Γράψατε: Τα μειωτικά σχόλια για τον Τσίπρα, πού τα είδατε;

ο χαρακτηρισμός μπαχαλάκηδες τι είναι; αν δεν μειωτικός τότε τι;
Δεν θα έκανα αυτό το σχόλιο αν γράφατε ένα ποστ όπου θα λέγατε: Για το επίμαχο θέμα του Βοτανικού έχω αυτή την άποψη και διαφωνώ ή συμφωνώ με του πολίτες που έκαναν την προσφυγή εκεί και εκεί. Όταν όμως αρχίζετε και τελειώνετε το ποστ γράφοντας αυτά που γράφετε τότε πείτε μου αν ο συλλογισμός μου είναι παράλογος; Εκτός κι αν το ποστ είχε θέμα τον Τσίπρα και όχι τον Βοτανικό. Τότε συγνώμη έκανα λάθος

Γράφετε επίσης: Το εγχείρημα της εταιρείας "Διπλή Ανάπλαση" κατά τη γνώμη μου ήταν μια ενδιαφέρουσα απόπειρα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών.
Σωστά ενδιαφέρουσα αλλά από ποια άποψη; αυτή του βωβού;
και ποια είναι η σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες για το καλό του κοινωνικού συνόλου;

Ο πραγματικός κόσμος, που αναφέρετε ότι μας στερεί το δικαίωμα ελπίζουμε για κάτι καλύτερο, υπάρχει μόνο στην Ελλάδα; Στις άλλες χώρες που έχετε επισκεφθεί τί ισχύει;
Ότι γίνει τσιμέντο, τσιμέντο θα μείνει για πάντα, πρέπει να το ξέρετε αυτό, μηχανικός δεν είστε;

Για το νομικό σκέλος τώρα: όχι δυστυχώς δεν είμαι νομικός, και έτσι δεν μπορώ να σας φωτίσω, όμως αν δεν είχαν τη φωλιά τους λερωμένη δεν θα σκιάζονταν τόσο πολύ, δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να το καταλάβεις, άσε που και ο εισηγητής στο ΣτΕ είπε ότι ο νόμος (οι διατάξεις δλδ) είναι αντισυνταγματικός. Αν όμως όλα είναι νόμιμα προς τι η διαμάχη; το ΣτΕ θα αποφανθεί υπέρ τους, το mall και το γήπεδο θα γίνει και τότε όλοι θα είσαστε ευχαριστημένοι.

Κλείνοντας να συμπληρώσω ότι δεν είναι ντε και καλά ανάγκη να συμφωνήσουμε σε όλα, όμως ούτε επιπόλαια ούτε βιαστικά διάβασα - έκρινα τις απόψεις σας, σας κατάλαβα πάρα μα πάρα πολύ καλά. Απλά για ορισμένα θέματα έχω ξεκάθαρες και διαφορετικές από εσάς απόψεις.

Yank_o είπε...

@jojos,
Ο Τσίπρας και ο οποιοσδήποτε δεν χρειάζονται "νταντάδες" που θα θίγονται για λογαριασμό τους. Το "μπαχαλάκηδες" το έβαλα σε εισαγωγικά, δεν είναι δική μου έκφραση αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ εύστοχη. Εγώ χαίρομαι που σας ενόχλησε το ύφος διότι έτσι κάναμε αυτόν τον ενδιαφέροντα διάλογο. Πιστεύω πάντως ότι χρήσιμο είναι να συνειδητοποιούμε ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Το ότι θεωρώ τη διπλή ανάπλαση ενδιαφέρουσα δεν σημαίνει ότι είμαι υπέρ του babis vovos (το άτυπο business park του Αμαρουσίου δεν μου αρέσει καθόλου). Ούτε "καίγομαι" για τη συγκεκριμένη επένδυση - αλλά ναι, η αδράνεια και η υποβάθμιση στο Βοτανικό με θλίβει.
Τέλος, για το "άπαξ τσιμέντο, πάντοτε τσιμέντο", επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν είναι νομοτέλεια - παραδείγματα υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

... η αδράνεια και η υποβάθμιση στο Βοτανικό με θλίβει...
Το ίδιο και μένα και όχι μόνο στο Βοτανικό.
Επίσης, ναι, θα συμφωνήσω ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα ή άσπρα.
Ίσως τελικά να συμφωνούμε σε περισσότερα απ' ότι αρχικά φάνηκε.
Ευχαριστώ και εγώ για τον ενδιαφέροντα διάλογο.
Την καληνύχτα μου και καλή εβδομάδα.