13 Μαρ 2010

Υπάρχει και (αλλού) φιλότιμο


Οι ΗΠΑ έχουν 300 εκατομμύρια πληθυσμό που συντέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από διαρκή μετανάστευση ή άλλες μορφές μετοίκησης (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς σκλάβων), από κάθε γωνιά της γης. Οι αμερικανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του εκάστοτε προέδρου, είθισται να κολακεύουν διάφορες εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες, μια και η ψήφος κανενός (και η υποστήριξη κανενός λόμπυ) δεν περισσεύει.

Οι ομογενειακές οργανώσεις ή πολλοί από εμάς μπορεί να αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι επειδή ο Ομπάμα είπε "ζήτω η Έλλας" (όπως παλιότερα ο Κλίντον "ειμάστε όλοι Ελλήνες") και στάθηκε στη δήθεν μοναδικότητα της λέξης φιλότιμο (λες και δεν υπάρχουν το αγγλικό pride, το γερμανικό Ehrgeiz.και τόσα άλλα). Προσωπικά αισθάνομαι ότι βλέπω να μας κραδαίνουν, για μια ακόμη φορά, καθρεφτάκια και χάντρες.

2 σχόλια:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Έχεις απόλυτο δίκαιο, ότι λένε οι διάφοροι Αμερικάνοι πρόεδροι για να μας κολακέψουν είναι απλό μαρκετινγ.

Όσον αφορά το φιλότιμο του μέσου Έλληνα: λυπάμαι πολύ αλλά δεν το πολυβλέπω.

Yank_o είπε...

@ΙωάννηΚ,

Με τα χρόνια έχω μάθει να μη βασίζομαι στο φιλότιμο (ίσως ακριβώς επειδή είναι δυσεύρετο, και αν μου επιτρέπεις όχι μόνο στον έλληνα). Όπου υπάρχει, όντως κάνει τη διαφορά. Αλλά το show πρέπει να προχωρήσει ακόμη κι όταν το φιλότιμο δεν υπάρχει.