20 Οκτ 2010

Το πόδι της Μαριλίζας

Λες και ήταν συνεννοημένοι, αρκετοί φιλικά διακείμενοι στην κυβέρνηση αποφάσισαν σήμερα, 20/10/2010, να γράψουν "κάτι" για τον αντικαπνιστικό νόμο και το πρωτοφανές - πλην αναμενόμενο - "φτύσιμο" που αποφάσισαν να του κάνουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, ...όμπαρων και κανονικών μπαρ.

Hello-o!!


Μόνο ως αστείο θα μπορούσε κανείς να εκλάβει ισχυρισμούς ότι η ελληνική κοινή γνώμη ήταν απόλυτα έτοιμη για την απαγόρευση καπνίσματος, πριν από 1,5 μήνα που αυτή ξεκίνησε να (ξανα)εφαρμόζεται.

Το πρόβλημα ήταν στον ίδιο το Νόμο Μαριλίζας, ο οποίος αποτελεί τροποποίηση του Νόμου Μητσάρα, επί το αυστηρότερο ή μάλλον το "όλα τα σφάζω" (γράφοντας "στο πόδι") - σε βαθμό που να τον καθιστά ακόμη πιο δύσκολο στην εφαρμογή.

Παράδειγμα, τα καπνιστήρια στους χώρους εργασίας. Όποιος ήταν νομοταγής και τα έφτιαξε ακολουθώντας τον Νόμο Μητσάρα (με εξαερισμό και ό,τι άλλο προβλεπόταν), τώρα με τον Νόμο Μαριλίζας, ένα μόλις χρόνο μετά δηλαδή, πρέπει να τα γκρεμίσει ή να τα αχρηστεύσει! Η συνέχεια του κράτους...

Τι θα κάνει τώρα ο κ. Παπουτσής (υπουργός Προστασίας Πολίτη) με τους επαγγελματίες που δηλώνουν απροκάλυπτα ότι θα παραβιάσουν το νόμο και θα βάλουν τα τασάκια στα τραπέζια, "κύριε"; (Η έκφραση ανήκει στον απερίγραπτης αισθητικής πρόεδρο του συλλόγου τους.) Θα στείλει τα ΜΑΤ; Όπως δεν τα έστειλε και με τους φορτηγατζήδες; Θα τολμήσει νομοταγής καταστηματάρχης να κάνει καταγγελία; Μακάρι (και επίσης, μακάρι να μην του το κάνουν λαμπόγυαλο), αλλά θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα στη - διαχρονική, δυστυχώς - τακτική του κράτους (εδώ και αλλού) να βασίζεται στη ρουφιανιά.

Δεν λυπάμαι τους καπνιστές και δέχομαι ότι πρέπει να ταλαιπωρηθούν - όσο κι αν βρίσκω υποκριτική την τακτική των κρατών, που κόπτονται για τα θέματα υγείας και ταυτόχρονα αφήνουν νόμιμο τον καπνό και τον φορολογούν "αβέρτα".

Έχω όμως σοβαρότατο ζήτημα με την παγίωση της αντίληψης ότι οι νόμοι είναι κουρελόχαρτα. Και σε αυτό δεν μου φταίνε τόσο οι όποιοι επαγγελματίες, αλλά πρωτίστως εκείνοι που μας γεμίζουν τα αυτιά με μεγαλοστομίες που όμως δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν.

(Εύχομαι να κάνω λάθος σε όλα όσα γράφω και να είναι "απλά" ζήτημα χρόνου.)

Στη φωτό: Λ. Σ. Μενόττι, πρώην κώουτς της ποδοσφαιρικής εθνικής Αργεντινής και μανιώδης καπνιστής, και παραδίπλα το πορτραίτο του επαναστάτη Τσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: