24 Μαΐ 2011

"Πού είσαι λαέ της Λάρισας... Να δεις τι γίνεται στο Βόλο!"

Να 'ναι καλά ο κ. ΑΝΥΠΕΚΑ: με την αναφορά του στις προβλέψεις του Ρυθμιστικού για το Δίπολο Βόλου-Λάρισας μας κάνει να ξεφύγουμε από τη θλιβερή πραγματικότητα των νέων μέτρων και μας πάει περίπου 30 χρόνια πίσω, στην εποχή που η φωτισμένη Δεξιά με τον Σ. Μάνο και τη συνεργασία ιταλοσπουδαγμένων ευρωκομμουνιστών και άλλων (μεταξύ των οποίων υπήρχαν μερικοί πραγματικά αξιόλογοι επιστήμονες) στο τότε Υπουργείο ΧΟΠ οραματίζονταν πράγματα πρωτόγνωρα για τη χώρα μας. Τα δίπολα συμπεριελάμβαναν και άλλα ζεύγη κοντινών πόλεων όπως:
- Κοζάνη και Πτολεμαΐδα
- Πάτρα και Αίγιο
- και κάποια που δεν τα θυμάμαι

Αυτά τα μαγ(νητ)ικά δίπολα (που προσπάθησε να επαναφέρει το χωροταξικό Σουφλιά, συμπληρώνοντάς τα με άλλα καθώς και με τρίπολα) υποτίθεται ότι θα γίνονταν δοξιαδικού τύπου μεγαλοπόλεις, με γραμμική ανάπτυξη και υποτιθέμενη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από γειτνίαση κρίσιμων αστικών μαζών. Το εντυπωσιακό για μένα ήταν οι προβλέψεις για την αλματώδη πληθυσμιακή (και όχι μόνο) ανάπτυξη αυτών των διπόλων, που σύμφωνα με την τότε ανάλυση θα συγκέντρωναν εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμων κατοίκων το καθένα τους.

Όσο επαληθεύτηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, άλλο τόσο αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα και τα σημερινά όνειρα - με τις ασκήσεις επί χάρτου δεν πας πολύ μακριά. Για το Βόλο και τη Λάρισα η μόνη (και όχι ουσιαστική) διπολική προοπτική είχε να κάνει με την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων 2013, που κατέρρευσε με το γνωστό τρόπο. Από πολιτικούς παλαιάς κοπής δεν θα περίμενε κανείς να αποφεύγουν τις κενολογίες, αλλά τουλάχιστον ελπίζω να μην ξανακουστεί πολλές φορές ακόμη η παρωχημένη τους φρασεολογία.










Σούζα τ' αλογάκ';

Δεν υπάρχουν σχόλια: