22 Μαΐ 2012

Αποκλειστικό: Το νέο μεταβατικό νόμισμα της Ελλάδας δεν θα λέγεται GEURO αλλά...

Χθες 21/5/'12 είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι στην Ευρώπη προτείνουν ένα νόμισμα για την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.

Το όνομα GEURO που κυκλοφόρησε για αυτό το ενδιάμεσο εθνικό μας νόμισμα δεν αποτελεί την οριστική πρόταση. Άλλωστε, η ιδέα (που εκφράστηκε χθες από πλευράς Deutsche Bank) είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

Οι άνθρωποί μας στην καρδιά του Ευρωσυστήματος μάς αποκάλυψαν τις πιο προχωρημένες προτάσεις που σήμερα υπάρχουν ως προς την ονομασία και το σύμβολο της μεταβατικής μας λογιστικής μονάδας.

Το προτεινόμενο όνομα είναι GIAOURO (προφέρεται: "γκιαούρο"), ο δε συμβολισμός του επιλέγεται κατάλληλα για να συνθέτει τα βασικά στοιχεία μιας συλλογικής ψυχοσύνθεσης:

- Τα οθωμανικά μας κατάλοιπα (ημισέληνος και μεμονωμένο άστρο δεξιά, δηλ. ανατολικά, κατά τα πρότυπα του τουρκικού ayyıldız)

- Την ανολοκλήρωτη ευρωπαϊκή προοπτική (το ημικύκλιο των αστεριών στα αριστερά, δηλ. στη δύση)

- Την προσθήκη της κάτω δεξιάς "γωνίας" που συμβολίζει, ταυτόχρονα, τα εξής:

(1) Τους αριστερούς μας προσανατολισμούς (σφυροδρέπανο)

(2) Την εθνική μας ταυτότητα (γαλάζιο χρώμα)

(3) Την παρωδία του συμβόλου του € (γραμμή που τέμνει το μισοφέγγαρο)

(4) Το γράμμα G (Greece)

Προσεχώς λοιπόν, όλοι...

...GIAOURO!!!


7 σχόλια:

Yank_o είπε...

Σχόλιο του σ. Predrag Carragher:

"Για κάλυψη εσωτερικών συναλλαγών και μόνο, όπως επισκέψεις σε μικροβιολόγους, ουρολόγους κλπ.

Επίσης το όνομα αναφέρεται στο μοναδικό καύσιμο που θα μπορεί να αγοράζει το νόμισμα."

Sotiris Raptis είπε...

Τέτοιο ή άλλο νόμισμα θα εμφανιστεί μόνο εάν η Γερμανία έχει αποφασίσει να διαλύσει την ευροζώνη ...΄θεωρία η οποία αρχίζω να πιστευω οτι δεν είναι απλά μια θεωρία γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το package που πήραμε χωρίς ανάπτυξη. Είναι σα να δίνεις δάνειο σε μια επιχείρηση να πληρώσει μισθούς και λειτουργικά έξοδα χωρίς να πουλάει τίποτα. Μήπως η Ελλάδα δε΄ν είναι τελικά πειραματόζωο ... αλλά ο μοχλός διάλυσης της ευροζώνης? Δεν ξέρω απλά αναρωτιέμαι γιατί αλλιώς δεν εξηγείται πως δεν μπορέσαμε να βρούμε γρήγορα κονδύλια ώστε να μην κολλήσουν τα μεγάλα έργα. Για να σπιτώσουμε τους λαθρομετανάστες βρήκαμε 250 εκατομμυριάκια μάνι μάνι. Θα δείξει σύντομα πάντως

Yank_o είπε...

Συμπλήρωση:

Αυτονόητη η νοηματική σύνδεση με την τουρκική λέξη gâvur, που παλιά μεταγλωττιζόταν giaour, προφέρεται "γκια(β)ούρ" και σημαίνει "άπιστος". Η έννοια αφορούσε κυρίως τους μη μουσουλμάνους της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κατά τη φίλη Μ.Β. αφορά τους έλληνες ΚΑΙ ως "αιρετικούς" της Ευρώπης - σωστό!

Yank_o είπε...

@Σωτήρη:

Κατ' αρχήν, welcome back!

Επιλέγω να είμαι λίγο πιο αισιόδοξος (να δούμε για πόσο). Το "package" θεωρώ ότι απέτυχε να φέρει την ανάπτυξη, όχι γιατί στη θεωρητική του σύλληψη την απέκλειε, αλλά γιατί τα φορομπηχτικά του μέτρα προηγήθηκαν των μεταρρυθμιστικών - τα δεύτερα ήρθαν στο προσκήνιο αργά, άτολμα κ.λπ. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό ήταν κακή εφαρμογή.

Ειδικότερα για τα μεγάλα έργα, το τέλμα τους δεν ήταν μόνο θέμα διαθεσιμότητας κονδυλίων. Αν και το ζήτημα είναι μεγάλο, ενδεικτικά αναφέρω ότι υπήρξαν πολλοί άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν: αισιόδοξες προβλέψεις συμβάσεων (όσον αφορά χρόνους απαλλοτριώσεων κ.λπ.), καθυστερήσεις στις πληρωμές από πλευράς δημοσίου, συγκεκριμένες παρελκυστικές τακτικές εμπλεκομένων, πτώση εσόδων και προοπτικών (που δείχνουν μη ρεαλιστικό, "υπερ"σχεδιασμό), συντηρητικοποίηση τραπεζών (τα έργα αποφασίστηκαν πριν την κρίση του '08), απαξίωση των έργων μέσω "κινημάτων" που σιγονταρίστηκαν από συγκεκριμένους πολιτικούς, και εν τέλει το στήλωμα ποδιών από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.

Η ευρωζώνη θέλω να πιστεύω ότι δεν θα διαλυθεί. Κι ίσως ακόμη υπάρχει ελπίδα να μείνουμε κι εμείς μέσα. Όχι όμως με τους τσαμπουκάδες των ...καλόπαιδων!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί όχι και G-eu-ro = G-y-ro = Γύρο πίτα χωρίς τζατζικι και ισοτιμία : 1Γύρο = 2Ευρώ...

Yank_o είπε...

Το τζατζίκι μετατρέπει την ισοτιμία σε floating, υποθέτω :)

Δείτε κι εδώ έναν από τους πολλούς παρόμοιους συσχετισμούς: http://www.gyrobank.gr/

Yank_o είπε...

"Εσείς στην κατηφόρα, εμείς στο Bora Bora..." ή αλλιώς, οι γείτονες στο Γιούρο, εμείς στο Μπαλαούρο (και το Γκιαούρο)... http://blogs.marketwatch.com/thetell/2012/05/23/if-greece-exits-euro-zone-add-turkey/