7 Μαΐ 2012

Όχι στις κυβερνήσεις του ενός τρίτου!

Το πρώτο βήμα έγινε.

Νέα Δημοκρατία και Πασόκ, αθροιστικά, είναι γύρω στο 33%.

Τους ψήφισε δηλαδή μόνο ένας στους τρεις. Μπράβο στους πολίτες που, ανατρέποντας τα προγνωστικά (όχι μόνο τα δικά μου ή παρόμοια, αλλά και τα πιο επιφυλακτικά), ακολούθησαν την καρδιά τους και το μυαλό τους (αυτό που ο καθένας έχει, τέλος πάντων) και όχι την πεπατημένη. Κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός για να κυβερνήσει μόνος του. Τα κόμματα ας ιδρώσουν λίγο να βρουν τρόπο να κυβερνήσουν τη χώρα. Θα πρέπει να τα καταφέρουν. Αν ξαναπάμε σε εκλογές είμαστε για τα μπάζα.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η καθιέρωση ενός αναλογικού εκλογικού νόμου.

Σε ανύποπτο χρόνο (επί Παπαδήμου) ο ΓΑΠ είχε θέσει ζήτημα τροποποίησης αλλά συνάντησε αντιδράσεις.

Η αλλαγή μπορεί να γίνει από τη νέα βουλή, ώστε να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές, αν ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών.

Κι εκεί νομίζω ότι μπορεί να παιχτεί ένα ενδιαφέρον πολιτικό παιχνίδι, μια και η πρόβλεψη του μπόνους των 50 εδρών εξυπηρετούσε τον παλιό δικομματισμό αλλά με τα σημερινά αποτελέσματα μοιάζει "γκροτέσκ".

Η αλλαγή εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες του καθενός (και τη διγλωσσία του Πασόκ, που εξαπάτησε και στο θέμα αυτό), θα σημάνει μια πραγματική βελτίωση της αντιπροσωπευτικότητας - και, εν τέλει, και της βιωσιμότητας των κυβερνήσεων, μια και πλέον θα πρέπει να έχουμε όλοι καταλάβει ότι δεν αρκούν τα κοινοβουλευτικά "κουκιά".

ΝΔ και Πασόκ, με το 1/3 των ψήφων, έφτασαν κοντά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Παρά λίγο να γινόταν τώρα. Το βρίσκω σχεδόν εξίσου τρομακτικό με την "ακυβερνησία".

Θα γίνει η αλλαγή;

Η ΝΔ σήμερα παίρνει το μπόνους και όσο είναι πρώτο κόμμα (έστω και με κάτω του 20%!) αναμένεται να αντιδράσει στην κατάργησή του. Ακόμη και αν οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων συμμαχήσουν, ο Σαμαράς (όσο ξεπερνά τις 100 έδρες) έχει τη δύναμη να μπλοκάρει την αλλαγή.

Ο Σαμαράς λοιπόν, έστω και με βραχεία κεφαλή, έχει αυτές τις μέρες τον πρώτο λόγο - και όχι μόνο στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης. Οι εξελίξεις τρέχουν...


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με δεδομένο ότι είμαστε για τα μπάζα (και αυτό είναι μάλλον υποτιμητικό για τα μπάζα), θα ξαναπάμε σε εκλογές μπας και ο σοφός λαός σκεφτεί καλύτερα.

Yank_o είπε...

Για να "σκεφτεί καλύτερα" ο λαός ίσως ξαναπακεταριστούν / ξαναγκρουπαριστούν τα κόμματα και κάνουν διάφορους τεμενάδες. Θα δείξει

antchatz είπε...

Ο λαός μια χαρά σκέφτηκε !! Και αν ξαναρωτηθεί ίσως βγάλει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κομμά και τη ΔΗΜΑΡ δεύτερο. (Αντε να κάνω κι εγώ μια πρόβλεψη)

Yank_o είπε...

Αν πάμε σε νέο διπολισμό Σύριζα-ΝΔ, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να βγει πρώτος ο Σύριζα και να πάρει το μπόνους, ακόμη κι αν ανέβει και η ΝΔ (πολύ πιθανό κι αυτό). Άρα ΝΔ και Πασόκ δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν παρά να "σκιστούν" για κυβέρνηση εκ των ενόντων, κρατώντας τις έδρες που έχουν και που τον Ιούνιο ούτε στον ύπνο τους δε θα τις έβλεπαν (κατ' εμέ). Ο Κουβέλης μάλλον θα ήθελε νέες εκλογές, για να ξεπεράσει το Πασόκ - και όχι να γίνει η "τσόντα του δικομματισμού". Υπάρχει διέξοδος; Λές να πάνε σε οικουμενική ειδικού σκοπού που θα καταργήσει το μπόνους +50 (όπως πρότειναν οι Οικολόγοι); Θα δείξει.

antchatz είπε...

href="http://allispolitics.blogspot.com/2012/05/metron-analysis-11.html"

Yank_o είπε...

@antchatz: Το είδα κι αυτό το γκάλοπ. Οι άνθρωποι των κομμάτων βλέπουν περισσότερα και πιο εξειδικευμένα. Είναι όμως τραγικό το ότι, αντί την επομένη των εκλογών, στην κατάσταση που είναι η χώρα, να σκιστούν να φτιάξουν κυβέρνηση, προτιμούν να εκμεταλλεύονται τόσο αισχρά την εξουσία που τους δόθηκε με τις διερευνητικές. Δεν ξέρω αν ΝΔ, Πασόκ και Δημάρ προσπαθούν να φτάσουν στην αυτονόητη (κατ' εμέ) συνεργασία τους διά της τεθλασμένης, για να δεχτούμε "με ανακούφιση" τη σύμπραξή τους. Στο μεταξύ όμως γίνεται τεράστια ζημιά (και πάλι).

antchatz είπε...

Yanko κι εγώ είμαι πολύ ανήσυχος αυτές τις μέρες. Εφόσον ΠΑΣΟΚ+ΝΔ+ΔΗΜΑΡ=168 έδρες γιατί δεν σχηματίζουν κυβέρνηση και όσο αντέξουν. Τι θέλουν και το ΣΥΡΙΖΑ μαζι??? Μήπως κανένας τελικά δεν τολμάει να διαχειριστεί αυτά που θα επακολουθήσουν τους επόμενους μήνες?