4 Μαΐ 2012

Προγνωστικά

Εξακολουθώ να μην αποκλείω τα δύο μεγάλα κόμματα να συσπειρώσουν την τελευταία στιγμή περισσότερο κόσμο απ' όσο αφήνουν να εννοηθεί οι προβλέψεις των "στοιχηματζήδων", που τους δείχνουν να μην ξεπερνούν μαζί το 50%.

Ίσως το 35-25 να μοιάζει ουτοπικό, αλλά ένα 30-20 δεν είναι απίθανο. Η διαφορά ΝΔ-Πασόκ μπορεί να είναι παρόμοια, από την ανάποδη, με αυτή μεταξύ Πασόκ-ΝΔ το 2009.

Ο Σύριζα και το ΚΚΕ πιστεύω ότι θα είναι κοντά στο 10% ο καθένας, ενώ ο Κουβέλης και ο Καμμένος μπορούν να ελπίζουν σε ένα πεντάρι έκαστος.

Όλοι οι άλλοι νομίζω ότι είναι στο όριο. Ακούω ότι η Χρυσή Αυγή έχει μεγαλύτερο "ρεύμα" από τον Καρατζαφέρη και ο Μάνος δυνατότερο ...Φί.Συμμα. από τη Ντόρα. Δεν τα παίρνω τοις μετρητοίς. Μπορεί όλοι τους να μπουν στη Βουλή, μπορεί οι δύο από τους 4, μπορεί και κανένας.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι αουτσάιντερ, οι Καστανίδης-Κατσέλη είναι μάλλον να τους κλαίνε οι ρέγγες, και κάπου εκεί τελειώνουμε.

Η νύχτα των εκλογών θα είναι μακρά, γιατί από τα ακριβή ποσοστά των "μικρών" θα εξαρτηθεί το ποιοι "παίζουν" για παρτεναίρ του Σαμαρά στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Λεπτομέρεια: Με πανσέληνο και πάλι οι εκλογές, όπως το 2009. Blame it on the moon...


4 σχόλια:

antchatz είπε...

Και τώρα μια πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα?

Yank_o είπε...

@antchatz: Όπως βλέπεις οι προβλέψεις ποσοστών στέφθηκαν από ...παταγώδη αποτυχία! Σύριζα, Καμμένος και Χρυσή Αυγή πήραν ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα απ' όσο υπολόγιζα, με αποτέλεσμα ΝΔ και Πασόκ να μην πιάνουν παρά ~1/3 των εγκύρων! Κοινοβουλευτικά φτάνουν στους 153 αλλά για λόγους εντυπώσεων και ουσίας θα προτιμούσαν να πάρουν μαζί τους τον Κουβέλη και ίσως και 2-3 από τους μη εκπροσωπούμενους, για να πλησιάζουν οι ψήφοι τους το 45%. Κυβερνιέται έτσι η Ελλάδα; Ίσως, αν συμφωνήσουν σε κινήσεις "καλής θέλησης" ελάφρυνσης λιτότητας, που θα αφαιρέσουν επιχειρήματα από τους δυναμικούς αντιπάλους. Το μειονέκτημα αυτής της υπόθεσης είναι ότι το χαστούκι σε ΝΔ-Πασόκ είναι τεράστιο. Αμφιβάλλω αν ο Βενιζέλος θα σταθεί στην ηγεσία του Πασόκ: το έφερε τρίτο και στα ποσοστά του 1974! Και ο Σαμαράς θεωρώ αδύνατο να επιμείνει να γίνει πρωθυπουργός, με το δικό του αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Οι πάλαι ποτέ μάζες του δικομματισμού έχουν γίνει ζουμί. Λογικά θα βάλουν νερό στο κρασί τους, παρά τους λεονταρισμούς, και θα "δαγκώσουν τη σφαίρα" που λένε κι οι αγγλοσάξονες (bite the bullet, δηλ. σφίξιμο δοντιών, πόση του πικρού ποτηρίου κ.λπ.). Νέες εκλογές δεν βλέπω, αυτή τη στιγμή.

Όπως όμως είπα και στην αρχή (και στο παρελθόν), οι προβλέψεις μου δεν είναι να τις εμπιστεύεσαι :)

Yank_o είπε...

Update, φυσικά δεν έβγαλαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ και Πασόκ.

antchatz είπε...

Και η αγωνία συνεχίζεται! Ελπίζω να σχηματιστεί κυβέρνηση πρίν τελειώσουν τα λεφτά. Μετά θα είναι και πρακτικά αδύνατο να ξαναγίνουν εκλογές.