30 Δεκ 2011

Αλλάζουν και δεν βουλιάζουν: Σαμόα (μέρος Β)

Ο Φιλέας Φογκ κέρδισε το στοίχημα, στον Γύρο του Κόσμου σε 80 Ημέρες, επειδή διέσχισε τη γραμμή αλλαγής ημερομηνίας ταξιδεύοντας από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Κινήθηκε δηλαδή με την ίδια φορά που περιστρέφεται και η γη. Επέστρεψε λοιπόν στο Λονδίνο έχοντας ζήσει ενδιάμεσα 81 ηλιοβασιλέματα - αλλά μόνο 80 24ωρα.

Αυτό το "θαύμα" συνέβη, διότι κάπου στον Ειρηνικό υπάρχει μια γραμμή, που θεωρητικά συμπίπτει με τον μεσημβρινό των 180 μοιρών. Όσοι είναι ανατολικά της, ζουν στην "προηγούμενη" μέρα. Κάθε 15 μοίρες γεωγραφικού μήκους ανατολικότερα, αρχίζει μια νέα ωριαία άτρακτος (τάιμ ζόουν, βαρβαριστί), μέχρι να κλείσει ο κύκλος.

Η Σαμόα, για μια ακόμη φορά, πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Όπως πρόπερσι που άλλαξε τους κανόνες οδήγησης στο δρόμο, μεταθέτοντας την κυκλοφορία στα αριστερά για να μοιάσει στην Αυστραλία, έτσι και σήμερα, 30/12/2011, πράττει το αντίθετο από τον Φογκ και "κινείται" δυτικά.

Κανείς στο μέλλον δεν θα μπορέσει να θυμηθεί ή να ανακαλύψει, τι συνέβη στη Σαμόα αυτή την ημερομηνία. Διότι απλούστατα, η μέρα αυτή δεν υπάρχει για το νησιωτικό αυτό κράτος. Με κριτήριο και πάλι την πληρέστερη ένταξή της στον άμεσο περίγυρο, η Σαμόα αποφάσισε να αλλάξει άτρακτο και να μεταθέσει στα ανατολικά της τη γραμμή αλλαγής ημερομηνίας. Έτσι, από τις 29 Δεκεμβρίου "περνά" κατευθείαν στις 31.

Για όσους κατοικούν κοντά στη "μαγική γραμμή", είναι δυνατά τέτοια "παιχνίδια", που δίνουν την ευκαιρία να προσπεράσεις μία ολόκληρη μέρα. Ο υπόλοιπος κόσμος αρκείται στην ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή αλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας (όπου, τέλος πάντων, εφαρμόζεται αυτή). Μήπως άραγε στις 36 ώρες που απομένουν προλαβαίνουμε να βρούμε κάποιο τρόπο να προσπεράσουμε ολόκληρο το 2012, που ελάχιστοι πια το ατενίζουν με αισιοδοξία;
Time flies, Sir

Δεν υπάρχουν σχόλια: