29 Δεκ 2011

Putin's fever

Ερωτηματικά προκαλεί η ανεμπόδιστη διέλευση του οχήματος που "συνόδευε" τον (καθ)ηγούμενο Εφραίμ της μονής Βατοπεδίου από τους σταθμούς διοδίων της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών.

Παρόλο που τα οχήματα μεταφοράς ιερωμένων, όπως το popemobile του πάπα, βάσει νόμου δεν απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων, εντούτοις έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνοδεία του κυπρίου μοναχού δεν σταμάτησε σε κανέναν από τους πολυάριθμους σταθμούς κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Ναι μεν με τον τρόπο αυτό η πομπή πραγματοποίησε ιστορικό ρεκόρ χρόνου διαδρομής, καταρρίπτοντας την επίδοση που έκανε (κατά λάθος) το 1999 αξιωματικός της KFOR όταν παρέλειψε να διαβάσει τις πινακίδες στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και έσπευσε γκαζωμένος στην Αθήνα αντί για την Πρίστινα - πλην όμως προέβη σε ξεκάθαρη παραβίαση της νομοθεσίας, χωρίς μάλιστα να συντρέχουν οι ειδικοί λόγοι προστασίας των αδικημένων που επικαλείται το κίνημα Δεν Πληρώνω. Δεν είναι δυνατόν, με άλλα λόγια, να γίνεται τζαμπατζής για τέτοια μικροποσά ο επικεφαλής ενός ιδρύματος που μετέχει σε εννεαψήφιου ύψους αγοραπωλησίες ακινήτων, σε προνομιακή μάλιστα συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά της ιεράς κοινότητος υποστηρίζεται ότι το όχημα πραγματοποίησε στάση σε όλα τα προβλεπόμενα σημεία, στα οποία όμως ήταν παρόντες καταληψίες που παρεμπόδισαν την καταβολή του αντιτίμου, με χυδαίες μάλιστα ύβρεις προς τα θεία.

Οι αρνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι εκτάκτως τις συγκεκριμένες ώρες είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους, επιτρέποντας κατ' εξαίρεση την είσπραξη διοδίων από πλευράς των ληστρικών εταιρειών, ακριβώς για να αποφύγουν να διευκολύνουν τον υπόδικο και με τον τρόπο αυτό να προκαλέσουν την ελληνική κοινή γνώμη.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές αποδίδουν τις αντιφατικές αναφορές σε μια κλασική, όπως την αποκαλούν, ενδοαριστερή διαμάχη. Στους κόλπους των αντιρρησιών πληρωμής ανήκουν, αφενός οι δήθεν κινήσεις πολιτών που στην πραγματικότητα υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου το κομμουνιστικό ΠΑΜΕ. Το τελευταίο, ως αιώνια φιλοσοβιετικό, δεν θα είχε κανένα λόγο να αβαντάρει τον ρώσο ηγέτη, υποστηρικτή του Εφραίμ, τον οποίο βεβαίως θεωρεί αντεπαναστάτη και κλεπτοκράτη. Απέναντι σε αυτή τη δογματική θεώρηση φαίνεται ότι στέκεται ένα κύμα αριστεροδεξιάς έκφρασης που, μετά τις καλοκαιρινές πλατείες, εκδηλώνει τώρα την αγανάκτησή του συμπαριστάμενο στον αγιορείτη που καλείται να πληρώσει, για αυτά για τα οποία δεν θα λογοδοτήσει ποτέ το, κύριο υπεύθυνο, καταρρέον πολιτικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: