Δεν έτυχε να περάσω από τις καμένες εκτάσεις της Ηλείας μετά τον περασμένο Αύγουστο. Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στην περιοχή. Δεν ήμουν σε "αποστολή" κι έτσι η εικόνα μου δεν ήταν πλήρης: δεν είδα τον Κρόνιο Λόφο και δεν πέρασα καν από τα χωριά όπου πέθανε η πλειονότητα των 60+ θυμάτων της περιόδου 24-28/8/'07. Όπως μου είπε άνθρωπος που κατάγεται από τη Βαρβάσαινα - ένα χωριό ανάμεσα στον Πύργο και την Ολυμπία - οι συνέπειες βορείως του Αλφειού (αν ξεχάσουμε για μια στιγμή τον συμβολισμό και τις απτές ζημιές στον τουρισμό) δεν είναι τίποτε μπροστά στα όσα συνέβησαν στα μέρη ανατολικά από τον Καϊάφα και τη Ζαχάρω.
Τα είδαμε, σπεύσαμε να δώσουμε ένα συμβολικό ποσό ή και να κινηθούμε εθελοντικά, αλλά ο χρόνος περνά και οι αλλεπάλληλες καθημερινότητες άμβλυναν την ανάμνηση. Ίσως αθόρυβα να γίνεται αρκετή ουσιαστική δουλειά που περνά απαρατήρητη, το ελπίζω. Θα ήθελα όμως να μάθω τα εξής:
(1) Έγινε ουσιαστική διερεύνηση από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος ή/και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις αιτίες που μια σειρά από θερινές πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε συνανθρώπους μας; Για τις αιτίες εκδήλωσής τους, εξάπλωσής τους, εγκλωβισμού ανθρώπων από φλόγες, τυχόν ολιγωριών και παραλείψεων.
(2) Εξαντλείται η αυτοκριτική στην αλλαγή ηγεσίας του Π.Σ.; Θα υπάρξουν ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις; Τι έγιναν τα χρήματα;
(3) Το σημαντικότερο (διότι "ο γέγονε γέγονε" αλλά τι μας λέει ότι αύριο δεν θα καούν άλλα δάση, άλλα σπίτια, άλλοι χώροι ειδικού ενδιαφέροντος ή άλλοι άνθρωποι;): τι μάθαμε από αυτήν την καταστροφή; Πώς αναδιοργανώνονται οι δυνάμεις πρόληψης, πυρόσβεσης και ανθρωπιστικής βοήθειας; Πώς ενημερώνονται οι πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν και τι ν' αποφεύγουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου