9 Μαΐ 2008

Μήπως είστε Έλληνας και δεν το ξέρετε; (Συνέχεια)

Η γνωστή, επιτυχημένη σειρά συνεχίζεται.
ΣΗΜΕΡΑ: Φράνκ Ζάππα (Φραγκούλης Ζάππας)

Ένα από τα γνωστότερα κοινωνικά φαινόμενα του νοτιοευρωπαϊκού μεσαίωνα, η αλβανική διασπορά προς νότια Ελλάδα και Ιταλία, κρύβεται πίσω από την ιστορία του δημοφιλούς καλλιτέχνη.

Τα κακοτράχαλα βουνά της βόρειας Ηπείρου λειτούργησαν σαν μαζικός ανθρωποδιώχτης από πολύ παλιά. Πολύ πριν σμιλευτούν οι εθνικές συνειδήσεις, τον καιρό που όλα τα εδάφη της περιοχής ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία, κάποιοι άνθρωποι - που μπορεί να μιλούσαν αρβανίτικα ή βλάχικα και έκαναν το σταυρό τους με τα τρία δάχτυλα - έφευγαν σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

Λαμβάνοντας υπόψη, σε μια στενή θεώρηση των πραγμάτων, μόνο το σημείο αναχώρησης πριν την άφιξη στο Ellis Island, οι ιταλοαμερικανοί θεωρούν "δικό τους" τον διάσημο Frank Zappa. Εμείς ως έλληνες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συγγένεια της σικελικής, άρα βλαχο-αρβανιτογενούς, οικογένειας με αυτή του ελληνόψυχου εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα (βλ. Ζάππειο Μέγαρο).

Θα αποκαλύψουμε μάλιστα ότι τα μικρά ονόματα σε -λης, όπως Φραγκούλης (από το οποίο προέρχεται το Frank) και Ευαγγέλης (όχι Ευάγγελος), συνηθίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή που σήμερα "ατυχώς κατέχεται από τους σφετεριστές του δικέφαλου αετού" (δεν εννοούμε τους μαυροβούνιους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: