15 Ιουν 2009

Σο_ _ _οί πειρατές - όχι, δεν εννοώ "Σομαλοί"!

Δεν έχουν άποψη για το αν η χώρα τους θα έπρεπε να είναι μέλος της Ε.Ε. - και τι μ' αυτό; Οι "μονοθεματικοί" Πειρατές πήραν 7% στη Σουηδία στις πρόσφατες ευρωεκλογές (στους κάτω των 30 ετών, ήταν πρώτο κόμμα!) και εξέλεξαν 1 αντιπρόσωπο. Εδώ και λίγα χρόνια έχουν φέρει στο πολιτικό προσκήνιο την (προγενέστερη) ιδέα για ριζική αλλαγή του καθεστώτος πνευματικής/βιομηχανικής ιδιοκτησίας (κοπυράιτ, πατέντες), κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Το "κίνημα" έχει "πλοκάμια" και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη μουσική "βιομηχανία" της, υπάρχει η ενδιαφέρουσα και μακρά ιστορία της ΑΕΠΙ (Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Η έμφαση, πάντως, των σουηδών Πειρατών είναι σε ζητήματα πληροφορικής και φαρμακοβιομηχανίας - όπου, όπως υποστηρίζουν, σημειώνονται οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις, εις βάρος του πολίτη και ιδίως αυτού που έχει ανάγκη.

Το κάτωθι λογότυπο μπορεί κανείς να το "κατεβάσει" ελεύθερα από την ιστοσελίδα των Πειρατών. (Το παρόν ιστολόγιο ομολογώ ότι θα ήταν φτωχότερο χωρίς τη χρήση εικόνων που "αλιεύτηκαν" από αλλού.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: