1 Ιουν 2009

Debate στο διαδίκτυο

Την Τετάρτη 3/6/'09 και ώρα 14:00 γίνεται διαδικτυακό debate. Αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς αν βρει το χρόνο. Εγχειρήματα που να φέρνουν έστω και λίγο πιο κοντά τους πολίτες με τους πολιτικούς είναι κατ' αρχήν αξιόλογα. Όπως θα δείτε από τον ιστότοπο - και όπως με διαβεβαίωσε φίλος που γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα - φαίνεται σοβαρή δουλειά και μπράβο σε όσους συμμετείχαν!

Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ "μαύρο πρόβατο" θα ήθελα, ωστόσο, να κάνω κάποιες επισημάνσεις (και ευπρόσδεκτες οι διευκρινίσεις όσων "ξέρουν καλύτερα"):

(1) Εν τέλει το debate μάλλον (και μακάρι να κάνω λάθος) θα το συναποτελέσουν οι παράλληλοι μονόλογοι 6 υποψηφίων. (Ευτυχώς θα έχουν και τους Οικολόγους-Πράσινους και μάλιστα τον Τρεμόπουλο αυτοπροσώπως.) Ένα format δηλαδή καταδικασμένο για το οποίο (για τα τηλεοπτικά debates τουλάχιστον) υπάρχουν σκέψεις να εγκαταλειφθεί. Ο "ζωντανός διάλογος" (με διακοπές ομιλητών, χωρίς το ρολόι στο χέρι κ.λπ.) ενίοτε δείχνει απολίτιστος (δεν είπαμε να ρίχνουν τα νεροπότηρα α-λα Ζιρινόφσκι!) αλλά ειδικά σε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης, εμένα προσωπικά μου λείπει...

(2) Δεν θα έχουν πρωτοκλασάτους από ΝΔ-Πασόκ (δηλ. αρχηγούς ή έστω τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων), ούτε τη μεγάλη φίρμα της φετινής αναμέτρησης (την κα Τζαβέλλα). Επί της ουσίας φυσικά δεν είναι κακό αυτό (ούτε πρέπει να "φταίνε" οι διοργανωτές για τις "ανειλημμένες υποχρεώσεις" των κομματικών στελεχών), απλά δυσκολεύομαι να "διαφημίσω" με την καρδιά μου αυτό το debate! Τι να πω σε όποιον με διαβάζει; "Μη χάσεις τη Ρόδη Κράτσα και τον Σταύρο Λαμπρινίδη την Τετάρτη!";

(3) Υπάρχει ένα θέμα αντιπροσωπευτικότητας ανάλογο αυτού των διαδικτυακών ψηφοφοριών. Οι ερωτήσεις του πολίτη αξιολογούνται/ψηφίζονται από άλλους πολίτες. Τώρα, αν οι άλλοι πολίτες-αξιολογητές είναι μέλη μεγάλων μπλοκ, ένα τέτοιο μπλοκ μπορεί να προμοτάρει ή να θάψει μία ερώτηση, δίνοντας σωρηδόν θετικές ή αρνητικές ψήφους. Σε ανάρτησή μου πριν από δύο χρόνια, με αφορμή διαδικτυακή συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, είχα μιλήσει για "ιντερνετικά σεκιούριτι" και κάποιοι ενοχλήθηκαν (άδικα όμως). Ελπίζω ότι η Επιτροπή Εποπτείας και Διαφάνειας του deb8, μεταξύ άλλων, εντοπίζει και διορθώνει (πώς;) τέτοιες στρεβλώσεις (bias).

Δεν υπάρχουν σχόλια: