30 Ιουν 2009

Κάτω από κάθε πέτρα κρύβεται ένας ...Αρκάς;

Η Μασσαλία ιδρύθηκε από έλληνες της μικρασιατικής Φώκαιας (σήμερα Foça στα τουρκικά). Τουρκικές Αρχές και εταιρείες συμμετέχουν στο εγχείρημα ναυπήγησης & διάπλου αρχαιοπρεπούς πλοίου, ονόματι Kybele (Κυβέλη). Η εν λόγω διήρης ξεκίνησε προ διμήνου από τη Φώκαια και αύριο (1/7/'09) προγραμματιζόταν να φτάσει στη Μασσαλία, τονίζοντας τον δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων. Στη συνέχεια μέσω διωρύγων και ποταμών (συμπεριλαμβανομένου του Δούναβη) η Κυβέλη θα περάσει από το Παρίσι και θα καταλήξει στη Μαύρη Θάλασσα και την Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική συμπρωτεύουσα Ευρώπης του 2010.

Οι τουρκικές αναφορές στην αρχαία Ανατολία συνήθως αποσιωπούν την "ελληνικότητα" - το ίδιο έγινε και με την Κυβέλη (με την τιμητική εξαίρεση του Γάλλου πρεσβευτή, που σε μια τελετή στη Φώκαια δεν παρέλειψε να μιλήσει για Έλληνες). Αυτό όμως δεν αποτελεί είδηση (ευτυχώς, δεν βρήκα αναφορά σε "αρχαίους Τούρκους του Αιγαίου").

Επίσης, το αρχικό πρόγραμμα, που προέβλεπε πολλές στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, δεν πρέπει να πραγματοποιήθηκε (υπάρχουν φωτογραφίες μόνο από Κέα και Αίγινα, για την ώρα) - η δημοσιότητα ήταν χαμηλή. Αναμενόμενο, μάλλον, και αυτό.

Η είδηση, για εμένα, ήταν η ταυτότητα του βασικού υποστηρικτή αυτής της πρωτοβουλίας. Ο Λουκιανός Αρκάς (Lucien Arkas), με γραφείο (και) στον Πειραιά (!), κατέχει μια σημαντική εταιρεία θαλασσίων μεταφορών με έδρα τη Σμύρνη. Στην ηλεκτρονική μπροσούρα της Arkas περιγράφεται συνοπτικά η ιστορία της οικογένειας και των επιχειρήσεών της, με ρίζες σε Κέρκυρα, Σμύρνη και Μασσαλία (εξ ου και το προσωπικό του ενδιαφέρον για την Κυβέλη).

Ο κ. Αρκάς είναι σίγουρα ο επόμενος αποδέκτης του ερωτήματος "Μήπως είστε Έλληνας και δεν το ξέρετε;" που ενίοτε "απευθύνω" σε γνωστές προσωπικότητες (π.χ. ο Νικ Κέηβ ή "Νίκος Σπηλιόπουλος", εδώ). Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρο τον Οδηγό Σμύρνης του 1920 που είχε επανεκδώσει προ ετών το Ποντίκι, όπου ίσως θα εμφανιζόταν κάποια επιχείρηση της συγκεκριμένης οικογένειας.

Περισσότερες πληροφορίες στην "Πύλη της Αίγινας", στην τουρκική ιστοσελίδα του "Ταξιδιού στην Ιστορία" και στους ιστοτόπους της εταιρείας Arkas.

UPDATE - 5 Μαρτίου 2013. Αυτή η μάλλον εγκυκλοπαιδική ανάρτηση έγινε ξαφνικά πολύ δημοφιλής, καθώς μνημονεύτηκε σε ιστοσελίδα που δημοσίευσε ό,τι στοιχεία μπόρεσε να βρει για τους "49" της Λίστας Λαγκάρντ, που πρόσφατα γράφτηκε ότι κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για εξηγήσεις. Προφανώς κανείς άλλος στην Ελλάδα δεν είχε ασχοληθεί με τον κ. Lucien Arkas παρά μόνο "η ταπεινότητά μας" :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: