8 Ιουν 2009

Ευρωεκλογές τέλος

Αν και είναι πολύ νωρίς, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός (παρά το -10% που έπεσε η ΝΔ από τα ποσοστά του 2007, σχεδόν ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα) δεν θα αμφισβητηθεί ακόμη - θα του δοθεί η ευκαιρία να αντιμετωπίσει εκείνος τον σημερινό νικητή (Γ. Παπανδρέου). Πόσο πρόωρες όμως θα είναι οι εθνικές εκλογές;

Όσον αφορά τις επιδόσεις του δικομματισμού, επαληθεύεται η πρόγνωση για διαφορά 4 μονάδων (πραγματική 4,4) και άθροισμα κοντά στο 70% (πραγματικό 69%). Εντυπωσιακή η αρχική "συμφωνία" όλων των exit polls στις αρχικές εκτιμήσεις τους για τη διαφορά: έδιναν 6%. Φταίει η μεγάλη (σχεδόν 50%) αποχή; (Επηρεάστηκαν οι σταθμίσεις;)

Στους "μικρομεσαίους" πράγματι υπήρξαν δύο ταχύτητες, αλλά οι Οικολόγοι-Πράσινοι ήταν στη χαμηλότερη (3,5%, εκλέγοντας πάντως τον έναν ευρωβουλευτή που δεν είχαν) και ο ΛΑΟΣ - ίσως ο πιο "χαμογελαστός" αυτών των εκλογών - στην ψηλότερη: τέταρτο κόμμα, με 7%! Το ΚΚΕ άντεξε στην τρίτη θέση, ενώ ο Σύριζα δεν τα πήγε καλά (πέμπτο κόμμα, έπεσε κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών).

Από τους "μικρούς" ξεχώρισαν Παπαθεμελής και Κυνηγοί - ξεπέρασαν το 1,2%, κάτι που δεν κατάφερε η Δράση (σχεδόν 0,8%) ούτε κανείς άλλος. Οι "άλλοι" Οικολόγοι πάντως (Παπανικόλας και Βεργής) υπερέβησαν το 0,6% έκαστος. Στο σύνολό τους οι μη εκπροσωπούμενοι συγκέντρωσαν άθροισμα πάνω από 7%!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο κόμμα πήρε κάτω από 20% του εκλογικού σώματος και πανηγυρίζει!!!
Κάθε ένα από τα 3 πρώτα κόμματα πήρε λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες ευρωεκλογες.
Το ΛΑΟΣ ανέβηκε θεαματικά.
Καπιταληστές και σοσιαληστές θα μας φέρουν τους εθνικοσοσιαλιστές.

Βασίλης Βλάχος είπε...

Ναι, φίλε μου, πανηγυριζει διότι πήρε κάτι παραπάνω από το δεύτερο κόμμα. Τί να κάνουμε, αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού... Ούτε συμφωνώ με την αιτία που δίνεις για την αύξηση του ΛΑΟΣ. Νομίζω πως η πραγματική αιτία είναι οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης λαθρομεταναστευσης.