21 Ιουν 2009

"Πατάτα" σε κονσέρβα!

Λέγεται ότι την 16η Αυγούστου 1940, ανταποκριτής εφημερίδας έγραψε για τον λαμπρό εορτασμό της Τήνου, χωρίς ούτε μία λέξη για τον τορπιλλισμό της Έλλης.

Δυστυχώς δεν έχω δει το σχετικό απόκομμα. Δεν πειράζει όμως. Σήμερα 21/6/'09, στη σελίδα Α11 του κυριακάτικου Βήματος, η ιστορία της "πατάτας" επαναλαμβάνεται.

Σε τετράστηλο γκρι πλαίσιο, περιγράφονται μέχρι και τα χαμόγελα (!) στα πρόσωπα των συμμετεχόντων στην ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής (Καραμανλής, Ερντογάν) - η οποία όμως δεν έγινε ποτέ!

Ως γνωστόν (σε όλους, πλην των συσκευαστών της ενημέρωσης-κονσέρβας), ο τούρκος πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή ακύρωσε την επίσκεψη. Επίσημη εκδοχή: λόγοι υγείας. Ο τουρκικός τύπος (εδώ) σε μία περίπτωση εξειδικεύει το πρόβλημα (υπερκόπωση & υπέρταση) και σε άλλη (Τζουμχουριγέτ) μιλά για δυσαρέσκεια της Άγκυρας στην επιμονή Καραμανλή για ονομαστική αναφορά της Τουρκίας, στο ανακοινωθέν της Ε.Ε. περί λαθρομετανάστευσης. Μια δική μου τρίτη εικασία είναι τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν - πριν λίγες μέρες κατήγγειλε σχέδιο ανατροπής του και ίσως να μη θέλει να φύγει εκτός χώρας.

5 σχόλια:

ioanna είπε...

Δυστυχώς το Βήμα δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία επίσης αναφέρεται ότι ο Τουρκος πρωθυπουργός ήρθε στη χώρα μας. Μάλιστα γράφουν ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τ. Ερντογάν ήταν περιορισμένες.

Σήμερα η Ελευθεροτυπία έγραψε για το θέμα:

"Ομως, η ακύρωση της επίσκεψης του Ερντογάν προκάλεσε κι άλλα προβλήματα, αυτή τη φορά στον Τύπο. Ηταν τόσο σίγουρη η έλευση, ώστε κυριακάτικα δημοσιεύματα έφτασαν να περιγράφουν ακόμη και το κλίμα της συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, οι εφημερίδες τυπώνονται νωρίτερα την ίδια μέρα κι έτσι δεν πρόλαβαν την ακύρωση της επίσκεψης."
(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=56462)

Μια γενική αναφορά στις Κυριακάτικες εφημερίδες. Βολικά, δεν έκαναν αναφορά στο δικό τους ατόπημα.

Τώρα αναρωτιέμαι πόσα άλλα δημοσιεύματα βασίζονται στη φαντασία των δημοσιογράφων.

υγ.Εμένα αυτό μου θυμίζει μία παλιά ταινία, τη "Μουσίτσα"....

Yank_o είπε...

Πράγματι, ioanna, δεν ήταν μόνο το Βήμα. Ο Ν. Δήμου επισημαίνει ότι και το Έθνος "την πάτησε" και αφήνει υπαινιγμούς για κατευθυνόμενη ενημέρωση. Νεοδημοκρατικές πηγές μάλιστα αναφέρονται στην κοινή πολιτική τοποθέτηση των τριών εφημερίδων που διέπραξαν την "πατάτα" και το προχωράνε παραπέρα, συνδέοντάς το με τις φωτιές του 2007!

Δεν θα μπω σε αυτή την "εύφλεκτη" λογική - αλλά αναρωτιέμαι κι εγώ όπως κι εσύ, πόσα άλλα δημοσιεύματα είναι "κονσέρβες". Όπως άλλωστε και τα μαγνητοσκοπημένα δελτία ειδήσεων που προβάλλουν περί τα μεσάνυχτα κάποια κανάλια. Θα μπορούσαμε να τους "τσούξουμε" λίγο, με ένα συμβολικό μποϊκοτάζ - τι θα λέγατε να ΜΗΝ αγοράζαμε κυριακάτικη εφημερίδα στις 28/6; Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ακόμη και στο διαδίκτυο, που πολλοί από εμάς πλέον χρησιμοποιούμε για να μαθαίνουμε τα νέα, τα ίδια επιχειρηματικά συγκροτήματα παίζουν σημαντικό ρόλο. Η μόνη μας άμυνα νομίζω είναι η κριτική ανάγνωση, να "την ψάχνουμε" δηλαδή, ανεξαρτήτως πηγής.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι πόσο εξαπατημένος είχα αισθανθεί από τις δήθεν έγκριτες εφημερίδες και την θεότυφλη δικαιοσύνη όταν,το 1981 νομίζω, οι εφημερίδες είχαν ρεπορτάζ από τις δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου βγαίνοντας από την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Ράλλη στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Μόνο που η συνάντηση είχε αναβληθεί.
Από τότε τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Τα ΜΜΕ σταθερά παρέχουν κατευθυνόμενη και κατευθύνουσα παραπληροφόρηση συμμετέχοντας στην επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος που λέγεται κρατική διαφήμιση .

Yank_o είπε...

@ Ανώνυμε,
Οι δικές μου αναμνήσεις δεν πηγαίνουν τόσο πίσω. Αυτό για τη θεότυφλη δικαιοσύνη τι σχέση έχει, όμως, με τη (μη) συνάντηση Ράλλη με Ανδρέα;

Ανώνυμος είπε...

Έχει σχέση με την διασπορά ψευδών ειδήσεων και την μή αντίδραση των εισαγγελικών αρχών.